El dissabte 5 de setembre passat, el vestíbul de Consultes Externes de l'Hospital de Figueres registrava una activitat inusual. Al llarg de 10 hores, 469 persones varen participar en la Marató de donació de sang organitzada pel Banc de Sang i Teixits del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. Amb la col·laboració de totes elles es va aconse­guir un dels objectius d'aquesta convocatòria, incrementar el nombre de participants de la darrera Marató. Amb aquest acte s'ha volgut sensibilitzar la societat figuerenca i empordanesa sobre la importància de donar sang, fins a convertir-ho en un hàbit, i aconseguir nous donants per estendre aquesta pràctica entre el màxim nombre de ciutadans.

Tot i que es fa difícil tenir una xifra exacta sobre les necessitats de sang a l'Alt Empordà, ja que hi ha persones que són tractades en centres de fora de la comarca en segons quines patologies o intervencions quirúrgiques, actualment només en el cas de l'Hospital de Figueres es necessiten entorn d'uns mil litres de sang cada any per atendre les necessitats dels seus usuaris.

L'any 2014, en concret, segons les dades facilitades pel Servei de Laboratori de l'entitat, es van efectuar un total de 2.796 transfusions de sang per a les quals van ser necessaris 978,6 litres. La doctora Carme Mora, cap del servei, explica que "sempre que s'opera algú, o que es preveu que es pot necessitar sang, es fa una sol·licitud de proves creuades, per tal que el laboratori pugui realitzar les proves de compatibilitat del receptor amb la sang del donant. Val a dir que al final, però, no tota la sang que es reserva es transfon al pacient".

Segons les dades del Banc de Sang i de Teixits, una de cada deu persones que entra a un hospital necessitarà una transfusió perquè la sang és imprescindible en moltes intervencions quirúrgiques, però també per curar malalties digestives, l'anèmia o determinats càncers. De cada donació se'n beneficien com a mínim tres persones, ja que se n'obté concentrat d'hematies, plaquetes i plasma.

El 41% de les donacions que es fan a Catalunya es destinen a persones que han tingut accidents o que han estat operades. La resta són per a malalts que en necessiten regularment, com alguns pacients oncològics, que reben plaquetes i glòbuls vermells. També hi ha nens i nenes que necessiten sang diàriament per recuperar-se d'alguna malaltia de la qual s'estan tractant.

En el conjunt de Catalunya, calen 1.000 donacions diàries per atendre les necessitats dels malalts. Per això les campanyes de sensibilització, com la realitzada el dia 5 de setembre a l'Hospital de Figueres, són una bona oportunitat per captar nous donants.

Un gest altruista per salvar vides i millorar la salut de les persones

Sovint hem sentit o llegit l'eslògan que diu que "donar sang és donar vida". Alguns dels donants del 5 de setembre a l'Hospital de Figueres segur que recordaven aquella transfusió que a ells mateixos o a un familiar seu els va permetre seguir vivint. Altres ho feien per altruisme, per ser solidaris o per la sensibilització que ja tenen sobre el tema i que la Marató, a través de la difusió feta per diferents mitjans, els va motivar a participar-hi.

Segons ha anunciat el Banc de Sang i Teixits, ben aviat els donants sabran el moment en el qual la seva sang hagi arribat a algun hospital de Catalunya, s'hagi utilitzat en alguna operació o hagi salvat una vida. Tot plegat gràcies a una aplicació per a mòbil que mitjançat un missatge els notificarà aquesta informació gràcies a la traçabilitat que té la sang. L'aplicació podria estar en servei a partir del pròxim mes d'octubre.

L'avenç de les tecnologies de la comunicació serà, per tant, un altre motiu per incentivar la donació de sang, ja que s'establirà una relació molt més propera amb el donant i fins i tot se'l pot fidelitzar millor. Fer-lo partícip que la seva sang, en aquell moment, ha permès millorar o salvar la salut d'una persona segur que posarà encara més valor al gest que realitza cada donant.