Les farmàcies estan autoritzades a vendre la vacuna contra la meningitis B a partir de l'1 d'octubre, ja que el medicament ha passat a ser classificat com de "prescripció mèdica no restringida", segons l'Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris (AEMPS), òrgan que depèn del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat.

La vacuna Bexsero® de la Companyia Novartis Vaccines and Diagnostics S.r.l. es va autoritzar a la Unió Europea el gener del 2013. Es tracta d'una vacuna injectable indicada per a la immunització activa a partir dels 2 mesos d'edat en front la malaltia meningocòcica invasiva causada per Neisseria meningitidis serogrup B.

La vacuna va ser en un primer moment qualificada per l'AEMPS com d'ús hospitalari en base a les seves característiques farmacològiques i per la seva novetat, segons la legislació espanyola. Tot i així, l'AEMPS, que avalua la forma contínua de tots els medicaments autoritzats, ha avaluat noves dades de qualitat i seguretat presentats per la companyia després de la distribució de més d'1.200.000 dosis de la vacuna a tot el món i ha modificat les condicions de dispensació de la vacuna per tal que estigui disponible a les oficines de farmàcia.

Un cop presa aquesta decisió, el titular de l'autorització de comercialització ha d'adaptar els seus envasos a les noves condicions de dispensació, cosa que passarà aquest mes d'octubre.

Es tracta d'una decisió que situa l'Estat espanyol en la línia de la resta de la Unió Europea, on es dispensa en oficina de farmàcia. Quant a les recomanacions oficials, es mantenen per a grups de risc i per fer front a brots i per a contactes de casos aïllats.