El conseller de Salut, Boi Ruiz, creu que la innovació en gestió sanitària a Catalunya ha tingut un paper molt important a l'hora de fer viable el sistema, sobretot a causa del subfinançament que pateix, perquè ha obligat a buscar maneres més imaginatives de fer front a les n necessitats del sistema. Tanmateix, el repte de la innovació continua vigent i fixa en l'atenció i hospitalització domiciliària dels malalts així com l'atenció als pacients crònics, grans o joves, com a prioritats per trobar noves maneres de gestió. Així ho ha dit en la clausura de les III Jornades que han servit per reconèixer projectes, sorgits sobretot dels professionals, que han aportat millores en l'atenció a les persones.

La integració d'un equip d'infermeria especialitzada en l'equip d'anestèsia de l'Hospital Clínic de Barcelona, el laboratori central automatitzat d ela Vall d'Hebron, o la millora de la gestió de residus als centres de la regió metropolitana sud de l'ICS són 3 exemples que s'han presentat aquest dilluns a la III Jornada de l'Observatori d'Innovació en gestió de la Sanitat a Catalunya, organitzada per l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQUAs). Han estat una petita mostra de la sèrie de reconeixements que s'han donat a projectes impulsats per professionals mèdics que han de permetre bàsicament, una millora en l'atenció a les persones als centres sanitaris catalans.

Així ho ha reconegut el conseller de Salut, Boi Ruiz, que ha destacat que el paper de l'administració és ''recollir'' les propostes sorgides dels qui tenen més contacte amb els malalts i per tant, saben les necessitats i els problemes que es troben. Considera que des del Departament s'ha de saber adaptar aquests projectes a la quotidianitat.

En aquest sentit, ha afirmat que l'atenció als malalts crònics, sobretot grans però també joves, és un dels cavalls de batalla del Departament i està convençut que hi ha moltes idees innovadores que permetrien millorar la qualitat i la comoditat dels seus tractaments, més enllà del cost econòmic. Per això, per exemple, ha fixat en aquest col·lectiu com una de les prioritats, així com també l'hospitalització domiciliària que actualment es fa servir sobretot en cirurgia ambulatòria. Per Ruiz, és també una qüestió de seguretat.

El conseller està convençut que hi ha molta feina per fer però reconeix que Catalunya ha impulsat molts projectes innovadors i s'ha treballat per un model de gestió descentralitzat a la vegada que s'aposta per la concentració de serveis. En culpa, en part, al subfinançament crònic tan del país com de la sanitat que ha obligat als professionals a buscar alternatives més factibles i que han fet el sistema més viable.