16 de setembre de 2015
16.09.2015
Investigaciķ de l'Institut de Recerca Biomčdica

Identifiquen el gen responsable de les metāstasis de cāncer de mama a ossos

L'estudi, publicat al 'Journal of National Cancer Institute', pot ser clau per detectar precoįment els pacients en risc de desenvolupar metāstasi a l'os

16.09.2015 | 18:22
Cčlˇlules tumorals de mama negatives per al marcador de metāstasi a os, a dalt

Una investigació de l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) ha permès identificar el gen responsable de les metàstasis de càncer de mama als ossos. L'estudi, liderat per l'investigador Roger Gomis i que s'ha publicat aquest dimecres a la revista especialitzada en oncologia 'Journal of National Cancer Institute', pot ser clau per detectar precoçment quins pacients estan en risc de desenvolupar metàstasi a l'os i pot accelerar el desenvolupament del primer tractament preventiu contra les metàstasis òssies. L'Institut de Recerca Biomèdica estima que entre el 15 i el 20% dels pacients de càncer de mama patiran metàstasi als ossos amb el temps.

Els investigadors han descobert el gen que permet a les cèl·lules tumorals de mama fer niu als ossos i crear nous tumors, és a dir, fer metàstasi. El nou coneixement està patentat i transferit a l'empresa Inbiomotion de l'IRB Barcelona i ICREA, creada a finals de 2010. Inbiomotion, pilotada per l'empresa de capital risc Ysios Capital, ja ha desenvolupat la tecnologia per poder validar el marcador en estudis clínics que té en marxa.

Les metàstasis òssies són l'únic tipus de metàstasis que disposen de tractaments que, tot i no curar-les, evita que es facin més grans. Ara bé, la teràpia només s'administra un cop la metàstasi es manifesta i acostuma a ser massa tard. Estudis preliminars semblen indicar que els mateixos fàrmacs per tractar-les serien igualment vàlids per evitar-les, per això identificar els pacients que estiguin en risc de desenvolupar-les és tan important. "És aquí on aquesta descoberta de l'IRB Barcelona pot ser de gran utilitat per a la clínica", explica Gomis.

Aproximadament hi ha un milió de nous casos de càncer de mama a l'any, el tractament preventiu contra les metàstasis a l'os pot tenir efectes secundaris indesitjables i un cost elevat, per tant, no es pot administrar massivament, quan ja se sap que només al voltant d'un 15-20% desenvolupa metàstasi amb el temps. "Per fer un assaig clínic ben dissenyat primer cal poder saber quins pacients se'n poden beneficiar i quins no ho faran. I nosaltres, amb aquests descobriments, oferim una eina discriminatòria que no existia", assenyala Gomis.

Els experiments de IRB Barcelona s'han centrat en l'anàlisi de tumors de mama estrogen receptor positiu perquè és el tipus de tumor que més específicament fa metàstasi a os, a més de suposar el 80% dels casos de tumors de mama. Els resultats revelen que el gen MAF és el director que engega tot un programa de funcions cel·lulars que permeten que es produeixi la metàstasi.

Per fer el treball, els investigadors han analitzat més de 900 mostres clíniques de tumors de mama primaris en fase inicial. Per als tumors que tenen el gen MAF alterat, el risc de fer metàstasi a l'os és 14 vegades superior als que no el tenen. L'investigador principal explica que aquest gen "prediu perfectament la metàstasi a os". "Avaluar l'expressió d'aquest gen en assajos clínics amb malalts de càncer de mama per veure si realment funciona és necessari perquè pot millorar la qualitat de vida dels pacients i la manera de gestionar-los el càncer. I això es el que estem fent", ha assenyalat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaįos recomanats: Premis cinema