14 de setembre de 2015
14.09.2015
Projecte PREDIMED

Dos nous estudis avalen la dieta mediterrānia per prevenir la retinopatia i el cāncer de mama

Els dos treballs, amb participaciķ de la URV, s'han publicat a les revistes 'Diabetis Care' i 'JAMA Internal Medicine'

14.09.2015 | 15:48
Pa sucat amb oli d´oliva.

Dos nous treballs d'investigació emmarcats en el projecte PREDIMED (Prevenció amb Dieta Mediterrània) avalen els beneficis de la dieta mediterrània en el camp de la salut. Un d'ells, publicat a la revista 'Diabetis Care' i coordinat per la URV, conclou que la dieta mediterrània complementada amb oli d'oliva redueix en un 44% el risc dels pacients diabètics de patir retinopatia, la principal causa de ceguera en aquests malalts. En l'altre estudi, publicat a la revista 'JAMA Internal Medicie', s'associa la dieta mediterrània amb una reducció relativa d'un 68% del risc de patir càncer de mama. Aquest, està coordinat per la Universitat de Navarra i hi ha participat investigadors de la URV.

La possibilitat de complicacions cròniques és una de les preocupacions de les persones amb diabetis que saben que l'augment de sucre a la sang provoca que els vasos sanguinis es taponin i, per tant, es dificulta que la sang circuli cap a determinats òrgans, fet que comporta que aquests perdin les seves funcions. Les complicacions microvasculars que afecten el ronyó i els ulls, són les més precoces i poden produir retinopatia diabètica -afectacions oculars que poden conduir a la ceguera- o nefropaties diabètiques, que poden comportar una insuficiència renal, és a dir, que els ronyons deixin de funcionar.

Investigadors del projecte PREDIMED (Prevenció amb Dieta Mediterrània) han estudiat l'efecte de la dieta mediterrània sobre la reducció d'aquests riscos i han evidenciat, després de seguir durant sis anys una gran població de diabètics, que la dieta mediterrània complementada amb oli d'oliva pot reduir fins un 44% el risc de patir retinopatia. En aquest estudi hi han participat voluntàriament 3.614 homes i dones d'entre 55 i 80 anys -amb una mitjana de 67 anys- amb diabetis tipus 2 que formaven part de l'estudi PREDIMED, l'estudi multicèntric d'intervenció nutricional aleatoritzat realitzat en una població d'alt risc cardiovascular par avaluar la importància de la dieta mediterrània en la prevenció cardiovascular.

Els participants es van dividir en tres grups i se'ls va assignar, de manera aleatòria, a una de les tres intervencions dietètiques: consells per seguir una dieta mediterrània complementada amb oli d'oliva extraverge , consells per seguir una dieta mediterrània complementada amb fruita seca i consells per seguir una dieta baixa en greix tant d'origen animal com vegetal (grup control).

Durant els sis anys de seguiment es van identificar 74 nous casos de retinopatia i 168 de nefropatia diabètica. Pel que fa a la retinopatia es van trobar diferències significatives entre les persones que havien seguit la dieta mediterrània i els que no. D'aquesta manera els resultats del treball han confirmat que la dieta mediterrània (complementada amb oli d'oliva) redueix en un 44% el risc de patir retinopatia en els pacients diabètics, la principal causa de ceguera entre aquests pacients. Els qui van complementar la dieta amb fruita seca tenien una reducció no significativa del risc del 37% en comparació als que prenien una dieta baixa en greix.

Un patró similar es va seguir per l'altre estudi, en què els investigadors han analitzat els efectes de dues intervencions amb dieta mediterrània (complementada amb 30 grams al dia d'oli d'oliva verge extra o 30 grams al dia d'una barreja de nous, avellanes i ametlles), en comparació amb un grup de dones a les que se'ls aconsellava que seguissin una dieta baixa en greix.

De 2003 a 2009 es van reclutar 4.282 dones d'entre els 60 i els 80 anys -amb una mitjana de 67,7- i amb alt risc de malaltia cardiovascular. Les dones es van assignar, a l'atzar, o bé a la dieta mediterrània complementada amb oli d'oliva extra verge (1.476 dones), a la dieta mediterrània complementada amb fruita seca (1.285 dones) o a la dieta control, amb consells per reduir la seva ingesta dietètica de greix (1.391 dones). Durant una mitjana de seguiment de gairebé cinc anys, els autors van identificar 35 nous casos de càncer de mama.

Els autors, doncs, conclouen que les dones que segueixen una dieta mediterrània complementada amb oli d'oliva van mostrar un risc 68% relativament menor de càncer de mama maligne que les assignades a la dieta control. Les dones que van seguir una dieta mediterrània complementada amb fruita seca van mostrar una reducció del risc no significativa en comparació de les dones del grup de control.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaįos recomanats: Premis cinema