El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha anunciat aquest dijous al matí que la Generalitat es farà càrrec del cost de les vacunes contra el pneumococ i la varicel·la. Ambdues estaran incloses al calendari de vacunes sistemàtiques i, per tant, els professionals podran administrar-les a partir de 2016. L'antipneuomcòccica toca als 2, 4 i 12 mesos d'edat i la de la varicel·la als 12-15 mesos i als 3-4 anys de vida, tal com es va acordar al Consell Interterritorial del passat juliol. Ruiz també ha presentat una APP, la 'iVacunes', per tenir als dispositius mòbils la informació de les dates de vacunació i una memòria de les ja rebudes. L'objectiu és que acabi substituint el carnet de vacunes.

Salut incorpora les vacunes contra el pneumococ i la varicel·la al calendari de vacunes sistemàtiques. El secretari general de Salut Pública, Antoni Mateu, ha detallat que actualment estan "pendents" d'una reunió amb el Ministeri de Sanitat que els farà saber quin preu de compra ha aconseguit la Comissió Central de Preus.

Sense un mes definitiu d'aplicació, Mateu sí ha volgut assegurar que ambdues vacunes estaran incloses al calendari a partir del 2016. Cada any es produeixen a Catalunya 12,5 casos per cada 100.000 habitants per malalties pneumocòccica. La vacuna actual resulta preventiva per a 13 dels serotips causants d'aquestes, un 62% del total. Segons dades de 2014, es van produir uns 600 casos per cada 100.000 habitants de varicel·la.

Fins ara, els pares que volien administrar la vacuna de la varicel·la havien de desplaçar-se fins a Andorra per comprar-les. Tenien un preu d'uns 40 euros cadascuna de les dues dosis de la varicel·la i entre 70 i 80 euros la de pneumococ, que sí es podia comprar en farmàcies de l'Estat.

El Consell Interterritorial ja va anunciar al mes de juliol la seva decisió d'incorporar aquestes vacunes. Aquest dijous el conseller Boi Ruiz ha confirmat que ja estaran incloses al calendari català i, per tant, pagades per la Generalitat, a partir de l'any vinent.

Una APP per substituir el carnet de vacunació

Salut ha presentat en la mateixa roda de premsa una APP per a dispositius mòbils desenvolupada per facilitar el control de la vacunació. La 'iVacunes' permet als pares tenir informació al telèfon sobre quines vacunes han rebut els seus fills i de quines malalties protegeixen.

L'aplicació també funciona com un calendari que els alerta de les vacunes que encara estan pendents i de les dates quan toca rebre-les. Per a Ruiz la irrupció de les NNTT al món de la salut "és imparable" i ha evidenciat que "no té sentit poder llogar un hotel a través del telèfon però en canvi no poder consultar informació tan rellevant com aquesta".

La coordinadora del grup de vacunes, AIFFIC, Pepi Estany, ha explicat que sovint les infermeres, les "responsables" en aquesta àrea, han d'administrar les vacunes "confiant en la memòria dels pares" perquè aquests han perdut el carnet de vacunació. L'objectiu és que aquesta aplicació, en una segona fase més evolucionada, estigui connectada amb les dades del CatSalut i acabi substituint el carnet.