BCN Checkpoint, el centre comunitari de detecció del VIH gestionat pel Projecte NOMS-Hispanosida, ha incorporat un laboratori de genètica que permet diagnosticar infeccions agudes mitjançant tecnologies de detecció de càrrega viral. La prova es fa en cas que hi hagi evidències d'una infecció recent malgrat que el resultat del test hagi estat negatiu perquè encara no hi hagi presència d'anticossos. En els primers tres mesos de posada en marxa d'aquest nou servei s'han fet un total de 314 proves de càrrega viral quan hi havia indicis que hi podia haver una infecció aguda i s'ha aconseguit diagnosticar tres infeccions agudes que no havien estat detectades pel test ràpid ni pel test de Western Blot.

Michael Meulbroek, president de Projecte dels NOMS-Hispanosida, ha destacat que la detecció d'aquest tipus d'infeccions permet una ràpida derivació de la persona diagnosticada que, d'aquesta manera, tindrà la possibilitat d'accedir a tractament al mateix moment. Això comportarà, ha assegurat, una "ràpida disminució" de la càrrega viral.

Meulbroek ha afegit que tot plegat comportarà que el VIH tingui "un impacte molt menor" en la salut del pacient i que el seu sistema immunitari es pugui "recuperar totalment". Tot això, a més, "trenca la cadena de transmissió de noves infeccions, perquè en aquesta fase el virus es replica a nivells molt elevats".

En els primers tres mesos de posada en marxa d'aquest nou servei s'han fet un total de 314 proves de càrrega viral quan hi havia indicis que hi podia haver una infecció aguda i s'ha aconseguit diagnosticar tres infeccions agudes que no havien estat detectades pel test ràpid ni pel test de Western Blot.

Per a Ferran Pujol, director de BCN Checkpoint, aquestes dades confirmen "l'encert" d'apostar per la innovació i incorporar noves tecnologies en la detecció del VIH. També ha subratllat que el fet de poder oferir aquesta prova al mateix centre i sense esperes "permet reduir a només uns dies l'anomenat període finestra durant el qual no tenim la certesa que un resultat negatiu a la prova ràpida del VIH descarti totalment la possibilitat d'estar davant d'una infecció".