El Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte (PDPCCR) s'amplia a partir d'aquest setembre a tota la Regió Sanitària de Girona. El cribratge, que es va introduir el 2013 al Baix Empordà, ja s'ha estès aquest any a la Garrotxa i el Ripollès i a patir del proper mes començarà a implantar-se al Gironès, el Pla de l'Estany, la Selva, l'Alt Empordà i l'Alt Maresme on fins ara no s'havia aplicat. D'aquí a pocs dies començaran a enviar-se les primeres cartes invitant a tots els homes i dones d'entre 50 i 69 anys - el col·lectiu amb més probabilitats de patir aquest tipus de càncer- a participar-hi. Cada any a Catalunya es diagnostiquen més de 4.000 nous casos de càncer de còlon i recte.

Segons informa el Departament de Salut, el càncer de còlon i recte s'ha convertit en la segona causa de mort per càncer a Catalunya, tant en homes com en dones arribant a causar 1.900 defuncions anuals. La supervivència als cinc anys es situa al voltant del 50% i la tendència recent indica una clara estabilització de la mortalitat en homes i un descens en dones.

La majoria dels càncers de còlon i recte es desenvolupen a partir de pòlips adenomatosos. La presència de pòlips als intestins és freqüent però només un petit percentatge progressa i acaba convertint-se en càncer. Es tracta d'un procés llarg que pot durar uns 10 o més anys; un fet que permet prevenir o detectar precoçment el càncer o millorar-ne el pronòstic.

Els ciutadans que pateixen aquest càncer no acostumen a adonar-se de la malaltia fins que es troba molt avançada. Per això, des del Departament de Salut assenyalen que és clau participar en programes com aquest, el Programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte (PDPCCR) que permet mitjançant les femtes detectar si hi ha sang oculta i, a patir de llavors, investigar l'origen de la sang mitjançant una colonoscòpia.

El programa va començar a introduir-se l'any 2013 a la comarca del Baix Empordà on s'ha s'ha iniciat una segona ronda i aquest 2015 s'ha estès a la Garrotxa i el Ripollès. Està pensat per a homes i dones d'entre 50 i 69 anys i s'ha de realitzar cada dos anys. D'aquí a pocs dies començaran a enviar-se les primers cartes invitant a tots els homes i dones dins d'aquesta franja d'edat a les primeres ABS on s'estendrà que són Girona 4 de Girona, Santa Coloma de Farners, Blanes, l'Escala i Canet.

D'aquesta manera, en aquest darrer trimestre del 2015, un total de 14.161 veïns d'aquestes àrees rebran aquesta carta on s'explica què és el programa i què cal fer per participar-hi. Aquells veïns que hi estiguin interessats s'hauran de dirigir a una farmàcia adherida al programa i lliurar la carta que han rebut, on hi haurà un codi d'identificació personal.

A la farmàcia li entregaran un 'kit' per dipositar una mostra de femta i les instruccions de com cal conservar-la fins que la porti de nou a l'establiment. A partir d'aquí, els professionals analitzaran si hi ha sang oculta a les femtes i rebran una carta informant dels resultats.

En cas que sigui negatiu, els participants rebran un document on se'ls invita a tornar a participar en el programa al cap de dos anys. En els casos positius (on s'hagi detectat sang a les femtes), seran citats per a una visita a la unitat d'endoscòpies del centre hospitalari respectiu on se'ls informarà del resultat i del procés a seguir que arrenca amb una colonoscòpia. Segons els resultats d'aquest estudi, els professionals indicaran què cal fer: participar de nou en el programa al cap de dos anys si el risc és baix, realitzar una segona exploració al cap d'un o tres anys o ésser derivat a un centre de tractament en cas que el pacient tingui càncer.

El procés d'implantació del programa és el mateix a totes les comarques i s'espera que en dos anys ja estigui cobert tot el territori gironí arribant a un total de 144.206 habitants. Des del Departament de Salut estimen que s'hi adheriran el 50% de la població i que s'hauran de fer unes 3.800 colonoscòpies. La unitat d'endoscòpies de l'Hospital Santa Caterina de Salt serà la unitat de referència a la qual es derivaran els habitants del Gironès, el Pla de l'Estany i la Selva interior, els de l'Alt Empordà hauran de dirigir-se a l'Hospital de Figueres i els de la zona de l'Alt Maresme i la Selva Marítima a l'hospital de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, és a dir, el Sant Jaume de Calella i l'hospital comarcal de Blanes.

Aquest programa, situat en el marc del Pla de Salut de Catalunya 2011-2015 de potenciar els aspectes preventius, està adreçat a la població que té més possibilitats de patir aquest tipus de tumors. L'organització ha implicat la coordinació dels col·legis de farmacèutics de Girona i Barcelona -per les ABS de l'Alt Maresme-, l'atenció primària, les unitats d'endoscòpies dels hospitals comarcals i l'Oficina Tècnica de Cribratge, gestionada per l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS), tot plegat amb el suport de la Regió Sanitària del CatSalut.

Per tal de poder estendre el programa a tota la Regió, aquest mes de setembre es duran a terme els últims preparatius previs. Es formarà a farmacèutics i a professionals de l'atenció primària, s'habilitaran els sistemes d'informació per garantir la connectivitat entre l'Oficina Tècnica, el laboratori, i les unitats d'endoscòpies dels hospitals, i es farà la primera tramesa de cartes.