Després del cas de l'Institut Joan Fuster de Barcelona, el Departament de Salut va anunciar que revisaria, juntament amb Ensenyament, el programa Salut i Escola per donar més impuls a la salut mental. Després de diverses reunions amb el consell assessor de salut mental, s'estan ultimant els detalls del nou pla perquè entri en funcionament el curs vinent. Antoni Mateu, secretari de Salut Pública, ho ha explicat en una entrevista a l'ACN, on no ha volgut detallar quin protocol s'instaurarà però sí que ha avançat que s'han de potenciar ''els sensors'' perquè actuïn ''d'alerta''. Mateu reconeix que és un tema més enllà de la salut però recalca que pares i professors són ''elements clau'' de detecció.

A partir del mes de setembre, escoles i instituts tindran més eines per poder detectar possibles casos de malalties mentals entre l'alumnat. Després de la mort d'un docent agredit per un alumne el 20 d'abril passat, el Departament de Salut s'havia compromès a revisar, juntament amb Ensenyament, el programa Salut i Escola, i aquestes setmanes s'estan ultimant els detalls, en haver completat diverses reunions amb el consell assessor de salut mental.

El secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, ho ha explicat en una entrevista a l'ACN, però no ha volgut avançar com s'implantarà. ''Més que revisions'', ha dit, serà potenciar ''sensors'' que puguin actuar ''d'alerta'' en possibles casos. Mateu ha xifrat en 80 casos potencials de suïcidi i considera que l'èxit seria poder actuar per identificar-los a temps per evitar-lo, i ha comparat la situació amb els casos de VIH que detecten entitats no governamentals però que ja queden registrats dins el sistema per poder-ho controlar.

Tot i que Mateu considera que la problemàtica va més enllà de la salut i l'ensenyament, fixa en pares i docents com a ''elements clau'' per identificar possibles problemes. L'objectiu és dissenyar un espai que permeti ''evitar que d'alguna manera s'esbiaixi la conducta'', i per això cal definir uns elements clars per poder derivar les situacions a les persones adequades i que puguin posar ''fre'' a aquest tipus d'actuacions.

Antoni Mateu ha explicat també que les consultes sobre salut mental en l'atenció primària de joves i adolescents ha anat en augment els darrers anys i per això creu que s'han de reforçar les actuacions per evitar el ''decalatge'' entre la sol·licitud de la consulta i la seva atenció. Mateu creu que entre altres causes, l'augment dels casos de salut mental es deu a no poder assimilar tota la informació a la qual es té accés i que per tant, genera molts dubtes, sobretot entre els més joves.