El Govern intentarà tenir enllestit abans de l'any 2017 un registra català de malalts de càncer per millorar el coneixement de l'afectació i expansió d'aquests tipus de malalties i conèixer la seva evolució. Aquest registre ja s'està fent en el cas dels malalts infantils i ja funciona en adults de Girona i Tarragona, però es vol estendre a tots els malalts de tot el país. El conseller de Salut, Boi Ruiz, diu que cal posar-se a treballar per tenir enllestit el registre i no deixar-ho per més endavant. Ruiz ho ha dit després de signar un conveni amb l'Associació Espanyola Contra el Càncer de Catalunya (AECC-Catalunya), que permet lluitar conjuntament per fer front a aquesta malaltia.

El conveni s'emmarca en el Pla de Catalunya contra el càncer 2015-2020 i en el Pla de Salut 2016-2020, que preveu la reducció de la mortalitat per aquesta malaltia. En aquest sentit, el conveni preveu actuar en prevenció del càncer, diagnòstic precoç, recerca, tenir cura dels malalts, sobretot terminals i crònics, i el suport emocional a pacients i familiars.

Pel que fa a la recerca, es vol millorar la coordinació i la integració entre investigadors clínics i bàsics i disposar de sistemes d'informació que permetin avaluar els resultats clínics per garantir una qualitat assistencial apropiada. Sobre prevenció, es reforçarà la lluita contra el tabaquisme, l'obesitat i el sobrepès, posant èmfasi en la promoció de l'exercici físic moderat i una dieta saludable.

A part del registre de malalts, abans del 2017 també es preveu haver estès al 100% de la població catalana de 50 a 69 anys el cribratge de càncer de còlon i recte a través de la prova de sang oculta en femta, i millorar la participació en els programes de càncer de mama i coll d'úter.

L'atenció al malalt es farà des d'una perspectiva multidisciplinària i donar més rellevància a les necessitats dels pacients que han sobreviscut a la malaltia, tant des del punt de vista psicosocial com de la necessitat d'avaluar els efectes adversos del tractament.

El conveni no genera cap despesa directa al Departament de Salut i estarà subjecte a les disponibilitats pressupostàries.

En la signatura del conveni, el president de l'AECC-Catalunya contra el Càncer, Juli de Miquel, ha dit que cal l'esforç de la societat civil, l'empresa privada i les administracions per lluitar a fons contra el càncer. El conseller de Salut, Boi Ruiz, li ha donat la raó.