El Departament de Salut preveu tancar de mitjana aquest estiu 1.883 llits als hospitals per gestionar la davallada d'activitat quirúrgica, sobretot programada, els mesos de juliol, agost i setembre. Amb aquestes xifres, de mitjana estaran disponibles durant tot l'estiu gairebé el 86% dels llits habituals. La segona quinzena d'agost és el període amb menys llits, 2.747, però suposen 600 llits més que el mateix període de 2014. El director del Servei Català de la Salut, Josep Maria Padrosa, ha destacat que és una previsió que augmenta en un 2% el nombre de llits disponibles l'estiu passat, 236 més, i que els centres podran adaptar-se a les necessitats que es trobin al llarg de la temporada.

La xarxa d'hospitals públics catalans tancarà aquest estiu, de mitjana, 1883 llits, 236 menys que el 2014, en què finalment, durant els mesos de juliol, agost i setembre, hi van haver, també de mitjana, 2.119 llits menys disponibles. Així, del total de 13.297 llits que funcionen habitualment als hospitals, es farà ús de gairebé el 86% dels recursos disponibles, 2 punts per sobre del que es va fer l'any passat, i un 8'1 més des del 2011, segons les dades facilitades pel Departament de Salut.

D'entre els mesos d'estiu, la segona quinzena d'agost és el període en què es tancaran més llits, un total de 2.747, però tot i això, el director del Servei Català de la Salut, Josep Maria Padrosa, ha recalcat que seran 600 llits més que el mateix període de l'any passat. Padrosa ha volgut especificar que aquestes xifres són previsions i que cada hospital pot adaptar-les a les necessitats, i per tant, es cobriran correctament els pics d'activitat que es puguin donar, i que ha recalcat que són habitualment en hospitals com la Vall d'Hebron, Bellvitge o Can Ruti.

Padrosa ha explicat que l'adaptació dels llits respon a una davallada de l'activitat quirúrgica, sobretot la programada, durant aquests mesos d'estiu, i que l'augment respecte l'any passat respon a que durant tot l'any s'han disposat de 225 llits més per fer front a l'augment d'activitat global que s'exemplifica amb un 50.000 pacients intervinguts quirúrgicament cada any.

A més, el Servei d'Emergències Mèdiques es reforça amb 20 dispositius més, ubicades principalment a les zones de la costa tarragonina i gironina, on s'acumula la major part d'activitat turística durant aquests mesos. Precisament a les àrees bàsiques de salut d'aqueste zones es preveu un reforç de professionals de 123 metges, 102 infermers i 67 administratius.

Padrosa ha presentat aquestes xifres i previsions davant la Comissió de Salut del Parlament i l'oposició ha posat en dubte que d'aquesta manera es pugui fer front a l'activitat dels hospitals durant aquests mesos, i han recordat les situacions de col·lapse que es van viure l'estiu passat en determinats centres.