Un 59,7% de les intervencions quirúrgiques programades l'any 2014 van ser de cirurgia major ambulatòria, segons dades del Servei Català de la Salut. El percentatge d'aquest tipus d'intervencions sobre el total d'altes quirúrgiques programades continua en augment, sobretot en els hospitals de la xarxa hospitalària d'utilització pública (XHUP). L'any passat va créixer un 1,83% respecte de l'any anterior. Des de Salut es destaca que la cirurgia ambulatòria és una alternativa a l'hospitalització convencional que "augmenta el benestar del pacient, minimitza les complicacions, redueix el temps d'espera i incrementa l'eficiència del sistema sanitari públic català".

La cirurgia major ambulatòria consisteix a realitzar una intervenció quirúrgica, habitualment de complexitat mitjana, sense necessitat d'un ingrés hospitalari. D'aquesta manera, el pacient va a l'hospital el mateix dia de la intervenció i torna al seu domicili un cop se li ha fet.

Les practicades l'any passat van ser majoritàriament de cataractes (98,8%), seguides de les intervencions de varius (93,6%), de reparació d'hèrnia inguinal (61,6%), d'artroscòpia (70,7%), d'alliberament de la canal carpiana (97,3%), d'amigdalectomia o adenoidectomia (62,1%), de galindons (79,7%) i d'excisió de quist o si pilonidal (84,3%).

Salut destaca que aquest tipus de cirurgia és una àrea en creixement que està modificant la manera d'enfocar l'atenció als pacients quirúrgics. Els avenços tecnològics, tant en el camp de la cirurgia (cada cop menys invasiva) com en el de l'anestèsia, i la cerca del confort i el benestar del pacient permeten reduir la necessitat d'hospitalització en procediments quirúrgics determinats.