La història clínica, els informes d'urgències, el pla de medicació, les proves diagnòstiques o les analítiques són algunes de les dades que formen part de La Meva Salut, un nou espai digital per a què els ciutadans puguin consultar la seva informació sanitària. El Departament de Salut ha impulsat el projecte per tal de millorar l'accés a la informació dels pacients alhora que vol millorar la relació entre pacients i metges a través de consultes electròniques. A més a més, es preveu que en un futur, la plataforma també permeti fer alguns tràmits, com podria ser la tramitació de la targeta sanitària, i incorpori altres serveis com una agenda personalitzada o la informació sobre les llistes d'espera.

A finals d'aquest 2015, totes les regions sanitàries de Catlaunya haurien de tenir desplegada la nova plataforma Cat@Salut La Meva Salut (LMS), una iniciativa del Servei Català de la Salut que posa a disposició dels ciutadans tota la seva informació sanitària, és a dir, les històries clíniques, els plans de medicació, els informes d'urgències, les proves diagnòstiques o les analítiques. La Meva Salut doncs, neix un com un espai de relació entre els facultatius, sobretot d'atenció primària, i els pacients, que s'hauran de fer responsables de totes aquestes dades.

L'eina, tal com ho ha explicat el director del Servei Català de la Salut, Josep Maria Padrosa, ha de permetre afavorir ''la participació i la corresponsabilitat'' dels ciutadans en matèria de salut i per això destaca que no ha de ser un repositori d'informació sinó que ha de ser un marc d'Interactuació. Joan Lluís Piqué, gerent d'Atenció Ciutadana del Servei Català de la Salut, ha recalcat que els serveis sanitaris tenen 116 milions de documents que, només en espai físic, és impossible d'emmagatzemar i consultar fàcilment, i que per tant, aquest espai digital serà molt útil.

De moment, els ciutadans que ho vulguin poden accedir a La Meva Salut a través d'un certificat digital o d'una paraula de pas obtinguda a través del CIP i el DNI, i cal tenir correu electrònic i un telèfon mòbil per rebre SMS. És un espai habilitat per a majors de 18 anys, però s'estudiarà la manera que es pugui accedir a la carpeta dels fills menors, per exemple, o dels discapacitats.

Un cop l'alta al servei està completada, el ciutadà té accés a les dades personals, els informes clínics, els plans de medicació, les voluntats anticipades, alguns tramis i els controls. Així, per exemple, l'eina dóna la possibilitat de canviar el pla de medicació sense haver de fer una visita presencial al CAP, o poder donar dades al facultatiu, com podria ser el pes o la pressió durant un període de temps determinat, perquè el metge de capçalera pugui valorar el seguiment del malalt.

En un futur, La Meva Salut preveu incorporar l'eConsulta, per emetre consultes al metge per internet, o els drets ARCO, que donaran dret als usuaris a canviar l'accés, rectificar, cancel·lar o oposar-se a algunes dades concretes. També s'incorporarà informació als donants d'òrgans i de sang, així com recomanacions de salut personalitzades. Una de les informacions que podrà aparèixer a un futur és l'estat de les llistes d'espera en les operacions garantides. Així, un pacient que estigui esperant per ser operat d'un procediment garantit podrà saber el temps de mitjana d'espera al centre de referència on ha de ser intervingut, i constatar que està a la llista. Aquesta informació hauria d'estar disponible abans de l'estiu.

Des que va engegar el pla pilot, l'octubre passat, ja s'han tramitat 10.000 sol·licituds d'accés i el perfil d'usuari són dones d'entre 45 i 54 anys, que han accedit amb codi usuari i clau a través d'ordinador. Una de les usuàries, Mercedes Urrea, ha explicat que l'eina li ha estat de molta utilitat, que no ha trobat a faltar cap dada necessària i que tampoc creu que calgui evitar posar-ne alguna. A més, valora molt positivament l'impacte mediambiental que pot suposar. El metge Josep Manel València, de l'EAP Ramon Turró de Barcelona, ha destacat que qualsevol canvi suposa feina per adaptar-se, però que en general, hi ha bona predisposició per part dels pacients. Creu però, que no suposarà ''menys càrrega de treball'' pels professionals però que en canvi, és positiu per a la relació amb els pacients.

Entre febrer i abril d'aquest any, La Meva Salut s'ha estès a la regió sanitària de Tarragona i el Consorci Sanitari de Terrassa, l'Alt Pirineu i Aran, les Terres de l'Ebre i Girona. Durant el mes de maig s'implantarà al Vallès Oriental i Occidental, al Maresme i al Barcelonès Nord, mentre que a l'estiu, durant els mesos de juny i juliol, s'estendrà a la resta de Barcelona.