Fa temps, i de manera pràcticament voluntària, alguns equips mèdics de centres d'atenció primària treballen amb els pacients més enllà de la prescripció mèdica recomanant activitat física o activitats socials. Salut vol que a partir d'ara, les recomanacions formin part de la cartera de serveis dels CAPS i per això ha implantat en una desena d'Àrees Bàsiques de Salut les activitats intersectorials que poden donar sortida no sanitària a problemes no sanitaris. Per això, Salut buscarà la complicitat d'administracions locals i entitats socials que permeti per exemple, tenir obert un poliesportiu o que els metges incideixin en la salut comunitària en escoles o residències geriàtriques.

El projecte de prevenció de problemes de salut mental en població vulnerable amb risc d'exclusió social que va fer l'ABS de Salt o de Roquetes, activitats contra el tabaquisme o el consum d'alcohol que han organitzat diferents centre d 'atenció primària, o el pla d'activitat física, esport i salut (PAFES) que ja és a 9 Àrees Bàsiques de Salut (ABS) són alguns dels exemples de programes complementaris que fa uns anys, equips d'atenció primària, promouen per millorar l'estat de salut de molts pacients, més enllà de les recomanacions i prescripcions mèdiques. Moltes d'aquestes activitats passaran a formar part, al llarg d'aquest 2015, de la cartera de serveis dels centres d'atenció primària gràcies al projecte COMSalut.

Amb COMSalut, el Departament de Salut vol sistematitzar un tipus d'atenció sanitària que promou la col·laboració de diferents departaments i àrees amb activitats ''intersectorials'' per donar ''sortida no sanitària a problemes no sanitaris com pot ser l'ansietat de moltes persones agreujada per la crisi, la situació de molta gent gran que viu sola, o problemes escolars més enllà de les revisions pediàtriques. Així ho ha explicat Andre Segura, coordinador del Projecte, que ha defensat que fa temps que molts metges i facultatius ho tiren endavant amb ''voluntarisme'' i que a partir d'ara, es fixaran per contracte de manera que els recursos s'hauran de gestionar d'una nova manera.

Així, en 10 Àrees Bàsiques Sanitàries d'arreu del territori, començaran a implantar aquestes iniciatives en un projecte progressiu que s'anirà estenent amb la voluntat que arribin a tots els centres i que agiliti la relació amb altres agents com l'administració local o les entitats socials que actuen en determinats municipis. Així, es preveu actuar sobre les causes dels problemes de salut a part de mantenir les polítiques reactives en casos necessaris.

Per això, el conseller de Salut creu que s'ha d'aixecar aquests serveis a la cartera que ofereix la primària que fins ara s'han ofert com a programes afegits. La prescripció, ha dit Ruiz, serà el denominador comú d'aquests nous serveis, i ha posat d'exemple que , una persona a qui se li recepta fer esport, si no té els mitjans per accedir a instal·lacions esportives, l'administració, a través de serveis socials, li ha de facilitar aquest accés per tal de poder complir aquestes necessitats extres d'activitat física.