Una nova tècnica de radioteràpia de l'Hospital Universitari Bellvitge i l'Institut Català d'Oncologia permet minimitzar els efectes secundaris derivats de la radioteràpia, tant de toxicitat com estètics. Es duu a terme durant la intervenció quirúrgica de la pacient, suprimint així les set sessions de radioteràpia que habitualment rep després de l'operació. La doctora Maria Jesús Pla ha subratllat que es tracta d'un procediment pioner que "garanteix la mateixa supervivència però millora la qualitat de vida". Aquest tractament només està indicat per a dones majors de 60 anys que presentin tumoracions menors als 2 centímetres i ja s'aplicarà en 75 pacients de les 450 que atenen anualment.

Una nova tècnica de radioteràpia contra el càncer de pit desenvolupada per l'Hospital Universitari Bellvitge i l'Institut Català d'Oncologia permet reduir substancialment els efectes secundaris de la radiació habitual.

El nou tractament consisteix en aplicar una radiació intraoperatòria sobre el llit del tumor, és a dir, sobre la cavitat que deixa la intervenció quirúrgica a la mama de la pacient. Es fa durant la mateixa operació, amb la dona sedada i dura uns 30-35 minuts. Aquesta sessió, que aplica un braç mecànic que s'introdueix literalment al pit, substitueix les set setmanes de sessions de radioteràpia.

El nou procediment suposa reduir la toxicitat que rep el cos, en comparació amb les set sessions de radioteràpia, i també millora substancialment la cicatrització de la intervenció minimitzant així les seqüeles estètiques, un factor "important" per a les pacients.

La gran millora, però, segons destaca el doctor Ferran Guedea, cap del servei de radioteràpia de l'ICO, és que garantint la mateixa supervivència s'eleva la qualitat de vida de les pacients, que poden reincorporar-se plenament a la vida normal amb un període que oscil·la entre els 8 i els 10 dies. "Estalviar-se els desplaçaments i les sessions, especialment en dones d'edat avançada, és molt rellevant".

La doctora Maria Jesús Pla ha detallat també altres avantatges com ara que s'evita el problema de la "pèrdua geogràfica" -consistent en la dificultat de trobar el punt exacte sobre el qual cal aplicar la radiació-, no es deixa temps a la regeneració d'eventuals "cèl·lules tumorals" i obre "noves oportunitats" per a la recerca en la cura del càncer de mama.

El tractament ja és una "realitat" i s'aplicarà en 75 de les 450 dones que anualment assisteixen per aquesta malaltia. No és aplicable a la totalitat perquè el seu ús exclussiu només està indicat en dones majors de 60 anys que presentin tumoracions inferiors als 2 centímetres. Per a dones de més de 45 anys i tumors de menys de 3,5 centímetres, aquesta tècnica també comporta l'administració de 5 -i no 7- sessions de radioteràpia.