Una vintena de farmàcies de vuit de les ciutats principals de la Regió Sanitària de Girona poden començar a fer determinacions de VIH a través d'un test ràpid des d'aquest dilluns. El test s'ha implantat en el marc del Dia Mundial contra la Sida. L'objectiu de la iniciativa és fomentar la detecció precoç del VIH en col·lectius que presenten conductes de risc, i que no acostumen a usar la xarxa pública sanitària de forma habitual. Per això s'ha optat per implantar el projecte amb la col·laboració del Col·legi de Farmacèutics de Girona. La prova s'adreça a les persones majors de 16 anys i tindrà un cost de deu euros. Només cal una mostra de sang i el resultat se sap en un quart d'hora.

En cas que el resultat sigui positiu l'usuari ha d'adreçar-se a un centre especialitzat, on un laboratori homologat s'encarregarà de fer les determinacions analítiques adients i un metge emetrà el diagnòstic i la confirmació corresponents. Per això s'ha planificat un dispositiu específic perquè el mateix farmacèutic pugui tramitar la derivació de l'usuari al centre que haurà de confirmar el positiu.

El projecte es va començar a implantar de manera pilot el 2009 a Barcelona i ara s'oferirà a Blanes, Figueres, Girona, Olot, Palafrugell, Roses, Salt i Sant Feliu de Guíxols, totes elles amb més de 20.000 habitants. Les oficines de farmàcia d'aquests municipis que s'hagin acollit a la iniciativa disposen d'una identificació del Programa 'Fes-te la prova'.

Segons dades provisionals de l'informe CEEISCat sobre la Vigilància epidemiològica el 2013 s'han notificat 566 nous casos de Sida a Catalunya. La xifra equival a una taxa de 7,8 casos per 100.000 habitants, que es manté estable en els darrers anys. La transmissió de la infecció continua essent majoritàriament per via sexual (88%) i, en aquest sentit, s'ha detectat un increment dels diagnòstics de VIH en la població d'homes que tenen sexe amb homes (HSH).

L'informe també assenyala que es manté una proporció de diagnòstics de VIH elevada en persones immigrants. L'any 2013 va ser del 42%. El nombre de diagnòstics de casos de Sida continua en descens, fet que segons els responsables sanitaris reflecteix el bon accés als tractaments antiretrovirals dels afectats.