22 de novembre de 2014
22.11.2014
Jornada d'AFALynch

La detecció a temps de la Síndrome de Lynch podria evitar 700 casos de càncer anuals a l'Estat

Unes 200 persones, entre afectats i familiars, assisteixen a unes jornades sobre la malaltia que s'ha portat a terme a Barcelona

22.11.2014 | 20:30
Dr. Henry T. Lynch

L'Associació de Famílies Afectades per la Síndrome de Lynch (AFALynch) explica que "un 2% de tots els tumors de còlon i recte detectats a l'estat espanyol són deguts a la síndrome de Lynch". Aquest percentatge significa que "uns 700 casos de persones amb síndrome de Lynch acaben patint un càncer que es podia haver evitat", segons ha indicat la presidenta de l'Associació, Maria Ricart. Unes 200 persones, entre afectats i familiars, han assistit aquest dissabte al matí a unes jornades que s'han fet a Barcelona sobre aquesta síndrome. Ricart demana protocols mèdics i més estudis genètics per poder diagnosticar a temps aquesta malaltia que "que no és considerada rara, sinó poc diagnosticada".

La síndrome de Lynch és una condició hereditària que incrementa la probabilitat de patir un càncer de còlon i/o recte, d'endometri i, amb menor freqüència, altres tumors. És la forma més freqüent de càncer colorectal hereditari.

És també la responsable, encara que amb menys freqüència, de l'aparició de tumors extracolònics: d'endometri, ovari, estómac, vies urinàries, vies biliars, glàndules sebàcies o cervell. En prop d'un 20% de les ocasions apareix més d'un tumor alhora en diferents localitzacions, mentre que, en gairebé la meitat dels casos, els tumors poden aparèixer en diferents localitzacions amb anys de diferència.

L'AFALynch demana protocols mèdics estandarditzats per afrontar la malaltia i més controls i estudis genètics per a diagnosticar-la i tractar-la. En aquest sentit, Maria Ricart avisa que "la majoria de les persones diagnosticades de càncer colorectal hereditari no polipòsic no sabien que tenien la síndrome de Lynch. Si ho haguessin sabut, potser ara serien afectats d'aquesta síndrome, però no d'un càncer". Ricart ha afegit que actualment no se sap quin és el nombre total d'afectats.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema