Hi ha 7.000 persones a les comarques gironines que pateixen algun tipus de discapacitat com a conseqüència d'haver sofert un ictus. Cada any, 1.700 gironins pateixen un infart cerebral. Aquest dissabte, uns 150 pacients, metges i familiars s'han trobat a Girona per posar la primera pedra del que serà la primera associació gironina dedicada als afectats d'ictus. La iniciativa - que ha sorgit des dels professionals sanitaris i les famílies afectades- pretén que els mateixos pacients siguin els que es facin càrrec de l'entitat i la tirin endavant. En principi encara no han escollit un nom definitiu però tenen clar que la setmana vinent volen constituir legalment l'associació.

Ja feia mesos que els professionals i les famílies dels pacients afectats buscaven una fórmula per agrupar-se, ajudar-se entre ells i treballar amb uns interessos comuns. Finalment, aquest dissabte s'ha fet un pas endavant amb una reunió on han assistit unes 150 persones que s'ha realitzat a l'auditori Josep Irla, a l'edifici de la Generalitat a Girona. La trobada ha servit per posar fil a l'agulla a aquest procés i començar a posar les bases d'una nova associació gironina que comença amb bon peu.

El coordinador de la unitat d'ictus de la regió sanitària de Girona, Joaquín Serena, ha explicat que la voluntat tant dels professionals com de les famílies és que la nova entitat estigui formada i impulsada pels mateixos pacients. Els objectius de l'entitat són clars, buscar la manera per fer més fàcil i agradable la vida dels afectats d'ictus i ser un nucli o punt de trobada per totes aquelles persones que necessiten ajuda. "Quan una persona pateix un ictus, tant ell com la família es queda desemparada, la gent no té informació i una entitat com aquesta és un bona solució en aquest sentit", ha explicat Serena.

En primer lloc, els assistents han realitzat una trobada on han compartit inquietuds i opinions i, posteriorment, han començat a parlar sobre l'entitat. Encara no hi ha un nom definitiu tot i que ronda 'Associació d'Afectats per l'Ictus de Girona'. La voluntat de gran part dels membres és que l'entitat sigui una realitat i estigui formalment constituïda la setmana vinent. Serà llavors quan s'hauran escollit el president, el vicepresident, vocals i altres participants. "Organitzacions com aquesta existien en altres indrets però mai s'havien constituït a les comarques gironines, una realitat que xoca amb el fet que cada cop aconseguim que el tractament contra l'ictus i les seves conseqüències sigui més efectiu", ha precisat Serena.

El coordinador ha assenyalat que aquest mateix dissabte ja han començat a sorgir algunes iniciatives interessants. "S'ha parlat de tallers de rehabilitació, de fer grups, de trobar un espai per a l'entitat, de buscar voluntaris i crear sinèrgies i lligams amb altres entitats tant des de la vessant de l'administració com també pel que fa a l'àmbit local", ha comentat Serena. "Alguns han parlat d'intentar arribar a un acord amb el consistori perquè determinats taxis puguin servir com autobusos perquè els discapacitats tinguin més mobilitat", ha afegit.

L'ictus és la segona causa de mort a tot l'estat espanyol - la primera en el sexe femení- i la primera causa de discapacitats greus. Es calcula que una de cada sis persones patirà un ictus al llarg de la seva vida. Cada any, a les comarques gironines hi ha 1.700 persones que pateixen un infart cerebral i només el 50% d'elles arriben a l'hospital abans que hagin passat sis hores des de l'inici de l'ictus, que és el temps màxim vital per poder tractar de minimitzar les seves conseqüències.