La Fundació Puigvert ha realitzat per primera vegada a l'Estat espanyol un transplantament creuat en que un dels ronyons no era totalment compatible amb un dels receptors. En l'operació han intervingut dues parelles, ja que el donant d'una d'elles no és compatible amb la seva parella però si amb l'altre receptor i llavors es creuen els òrgans. En aquest cas, el receptor de la primera parella tenia anticossos preformat per a una de les proteïnes del donant de la segona parella. Per aquest motiu s'ha fet servir una màquina d'immunoadsorció per eliminar els anticossos que havia creat un dels receptors i poder realitzar els dos transplantaments.

La intervenció es va dur a terme fa tres mesos i ha consistit en un trasplantament renal de donant viu creuat entre dos matrimonis, en el qual es donava una incompatibilitat inicial lleu que feia que inicialment l'operació no fos viable. Per aconseguir que el ronyó fos compatible s'han extret els anticossos del receptor que causaven la incompatibilitat mitjançant una màquina d'inmunoadsorció, un mecanisme similar a la diàlisi.

La comptabilitat entre donant i receptor depèn en gran part de 12 proteïnes que hi ha a l'organisme, sis de les quals s'hereten del pare i sis de la mare. Així, el receptor d'un òrgan és completament compatible amb el seu donant quan ambdós tenen el grup sanguini i les mateixes 12 proteïnes. Però quan l'organisme entra en contacte amb una proteïna que no és igual a cap de les seves, el cos la detecta i crea anticossos. Si s'intenta trasplantar un òrgan que té una d'aquestes proteïnes per a les quals el receptor ha generat anticossos, hi haurà un rebuig de l'òrgan.

En el cas realitzat a la Fundació Puigvert, hi havia incompatibilitat perquè el receptor de la primera parella tenia anticossos per a una de les proteïnes del donant de la segona parella i, en principi, no es podia fer el trasplantament. La immunoadsorció però ha permès eliminar els anticossos i s'han pogut realitzar els trasplantaments.

El cap clínic de l'equip de Trasplantament Renal de Puigvert, el doctor Guirardo, ha explicat que "la idea és guanyar terreny poc a poc fins a poder fer-ho amb incompatibilitats majors".