18 de octubre de 2018
18.10.2018

El projecte Ramats de foc guanya el premi EMAS al millor projecte en tàndem

Carnissers, ramaders, bombers, restauradors i Fundació Pau Costa participen en el projecte

18.10.2018 | 09:55
El projecte Ramats de foc guanya el premi EMAS

El projecte guanyador: Ramats de Foc es va començar a explicar aquest darrer any en algunes de les carnisseries agremiades al Gremi de Carnissers i Xarcuters artesans de les comarques gironines i en alguns restaurants de l'Empordà que han participat en la prova pilot liderada per la Fundació Pau Costa i executada per molts actors tots i cada un d'ells necessaris per a la realització d'aquest gran actual i futur projecte. Ja que està demostrat que la utilització de la ramaderia forestal disminueix el risc d'incendi de la zona que el ramader pastura i que per tant la seva feina és necessària per a la gestió del risc d'incendis amb pastures, és a dir amb els Ramats de foc.
Ramats de Foc és un projecte català, amb prova pilot a l'Empordà.

Ramats de Foc és un projecte social i té diferents objectius, dos d'importants són: Disminuir el risc d'incendi forestal de les zones marcades com a estratègiques per part de Bombers. La prevenció es fa a través de la Ramaderia forestal dels ramaders que participen en el projecte amb els seus Ramats de Foc. I que amb els productes que deriven d'aquests Ramats en puguin treure productes amb un valor social. Un altre objectiu és connectar a tots els actors necessaris de la cadena alimentària de proximitat: ramader-carnisser-(restaurador)-client i garantir que la cadena natural de venda es mantingui amb aquest projecte social.

Els Premis EMAS Catalunya es realitzen cada dos anys i estan adreçats a qualsevol organització registrada EMAS que disposi com a mínim d'un centre ubicat a Catalunya. Són un estímul per promoure la millora ambiental d'aquestes organitzacions. Ramats de Foc ha guanyat el guardó que premia la co-creació i desenvolupament de projectes ambientals de forma conjunta.

Els actors que participen en el projecte són:

Bombers de la Generalitat que marquen les zones estratègiques on els ramaders han de pasturar.
Ramaders que entren al projecte que fan amb els seus ramats la tasca de prevenció i manteniment de zones forestals estratègiques marcades per Bombers i que els productes derivats d'aquests productes (carn de xai, de cabrit, formatges, recuits i lactis, de moment) els venen al següent actor importantíssim.
Carnissers, claus per a la difusió i prescripció de la campanya, dels productes i del valor de la compra a ramader de proximitat que fan un valor social i que contribueixen amb la seva feina a la reducció, demostrada, del risc d'incendis forestals. I que han pogut comprovar un interès actiu dels seus clients en la campanya i en les compres d'aquests productes.
Restauradors, també inclouen a les seves cartes els productes derivats de Ramats de Foc i que alhora deriven als carnissers en la seva compra més diària.
Fundació Pau Costa, fa la gestió i de connector entre tots els actors
I la col·laboració de la Generalitat de Catalunya i la Fundació Daniel&Nina Carasso.

L'objectiu del 2019 és el d'incrementar ramaders, restauradors i carnissers al projecte.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook