07 de abril de 2017
07.04.2017
Crisi

Els EUA bombardegen Síria com a represàlia per l'atac químic del règim d'Al-Assad

Rússia condemna l'acció com "una agressió contra una nació sobirana" i adverteix que "perjudica seriosament" les relacions entre Washington i Moscou

07.04.2017 | 09:23
Un dels míssils llançats aquesta matinada.

Els Estats Units han bombardejat per primera vegada el règim de Bashar al-Assad com a represàlia per l'atac químic de dimarts, que va provocar la mort de desenes de persones, entre elles molts nens. L'administració de Donald Trump ha llançat 59 míssils Tomahawk contra una base aèria del govern sirià des d'on es va cometre l'atac químic, segons ha informat el propi president nord-americà. Trump ha dit que l'objectiu és evitar "la propagació i l'ús de les mortals armes químiques" i ha criticat els "fracassos dramàtics" de la presidència d'Obama en aquest sentit. Rússia ha condemnat l'acció com "una agressió contra una nació sobirania" i ha advertit que "perjudica seriosament" les relacions entre Washington i Moscou.

"Aquesta nit he ordenat un atac militar contra la base àrea de Síria des d'on es va fer l'atac químic", ha assegurat Donald Trump en una breu compareixença de premsa a la seva residència de Mar-a-Lago. "És en l'interès vital dels Estats Units evitar la propagació i l'ús de les mortals armes químiques", ha afegit el republicà.

Trump ha assegurat que "no hi ha dubtes" que el règim sirià "ha utilitzat armes químiques prohibides" en una "violació de les seves obligacions" internacionals i "ignorant les peticions del Consell de Seguretat de l'ONU". "Els anys d'intents previs de canviar el comportament d'Al-Assad han fracassat i han fracassat dramàticament", ha advertit.

L'any 2013, el règim d'Al-Assad també va utilitzar armes químiques contra la seva població civil, provocant la mort d'almenys un miler de persones. L'administració Obama va amenaçar amb una intervenció militar, però les discrepàncies dins del Consell de Seguretat de l'ONU, on Rússia actua com aliada del règim sirià, i els dubtes dins del Congrés nord-americà van evitar l'acció. A canvi, Damasc es va comprometre amb Moscou a cedir el seu arsenal d'armes.

L'atac nord-americà contra la base militar siriana, que segons ha informat el Pentàgon ha estat molt dirigit contra objectius concrets, s'ha produït després del fracàs del Consell de Seguretat de l'ONU per assolir una resolució conjunta de condemna a l'atac químic de dimarts. "Quan fracassem plegats, arriba el moment que els països fem alguna cosa", va advertir l'ambaixadora de Trump a l'ONU, Nikki Haley. Rússia havia vetat la proposta de resolució impulsada pel Regne Unit i França. El seu ambaixador a l'ONU va avisar, en línia amb el comunicat emès pel Kremlin després del bombardeig nord-americà, que qualsevol acció a Síria tindria "conseqüències negatives".

L'any 2015, Moscou va enviar aviació i tropes per ajudar el règim d'Al-Assad en el conflicte civil que viu el país, una decisió que ha ajudat el govern a recuperar territori.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook