24 de novembre de 2015
24.11.2015

Mesura de "transparència", segons el ministre

Montoro diu que les noves condicions del FLA no són cap "agressió"

El ministre d'Hisenda adverteix Mas que recórrer per la via judicial podria endarrerir el pagament als proveïdors

24.11.2015 | 16:03
El ministre d´Hisenda, Cristóbal Montoro

El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha assegurat aquest dimarts que les noves condicions imposades a la Generalitat de Catalunya per poder accedir al Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) "no tenen res d'agressió" sinó que es basen en la "transparència i prioritat". Montoro ha contestat així les crítiques del president del Govern, Artur Mas. "Els demanem que atenguin les prestacions fonamentals i no altres objectius polítics", ha subratllat Montoro, tot afegint que "els proveïdors cobraran quan la Generalitat entri les factures al registre electrònic". El ministre ha advertit també que si el Govern opta per la via judicial, això faria endarrerir el pagament del FLA.

Cristóbal Montoro ha comparegut aquest dimarts davant els mitjans de comunicació per donar compte dels principals indicadors de l'activitat econòmica i financera de l'Estat però la compareixença s'ha centrat bàsicament en Catalunya i en les noves condicions que el Ministeri d'Hisenda ha imposat al Govern per accedir al Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA).

"El problema de la Generalitat de Catalunya és que no pot garantir la prestació dels serveis bàsics", ha assenyalat Montoro, per assegurar que el govern espanyol només està exigint a Mas que destini els fons del FLA als "serveis fonamentals" i no a altres "objectius polítics". "Això és agredir algú?", s'ha preguntat el ministre.

El titular d'Hisenda ha explicat que per garantir que els diners del Fons de Liquiditat Autonòmica vagin dirigits al pagament dels proveïdors el Govern només ha de registrar les factures a la xarxa electrònica pública. "Els proveïdors cobraran quan la Generalitat entri les factures al registre perquè es pagaran directament", ha avançat.

El següent pas que exigeix el departament dirigit per Montoro és emetre "els certificats relatius a l'ús de recursos que es fan des de l'administració". "Això no és cap agressió sinó transparència i prioritat", ha insistit.

"No cal posar espelmes a ningú, cal registrar les factures"

Posteriorment, ha lamentat que el Govern faci política "des del victimisme". "Aquesta és la seva "especialitat", ha dit, per explicar que l'executiu de Mariano Rajoy fa política "des del pagament de les factures". "No cal posar espelmes a ningú, cal registrar les factures a la configuració de la xarxa electrònica", ha dit, per continuar exigint a la Generalitat que "abaixi el to" de les seves declaracions públiques.

Segons Montoro, les advertències d'Artur Mas de recórrer via judicial les condicions imposades pel ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques només fan que retardar el pagament del FLA. "Només ha de complir les condicions, no són tan difícils", ha conclòs.

El ministre ha conclòs la seva intervenció assegurant que el govern espanyol ha imposat aquestes mesures a la Generalitat per salvaguardar "la transparència i la legalitat".

Així mateix, ha assenyalat que es tracta d'establir cap "negociació" amb el conseller d'Economia, Andreu Mas Colell, sobre el FLA sinó que l'administració catalana "compleixi" per poder accedir-hi.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook