20 de setembre de 2010
20.09.2010
Castelló d'Empúries

Castelló rep els plànols originals de l'Asil Toribi Duran

Toribi Duran va construir també a Barcelona un reformatori per a joves, exactament al mateix lloc on actualment s'ubica la clínica Teknon.

20.09.2010 | 12:37
L´Arxiu Municipal de Castelló d´Empúries ha ingressat una important documentació relacionada amb els edificis que en Toribi Duran va construir a Barcelona i Castelló d´Empúries

L'Arxiu Municipal de Castelló d'Empúries ha ingressat una important documentació relacionada amb els edificis que en Toribi Duran va construir a Barcelona i Castelló d'Empúries. En el cas castelloní, es tracta d'un immoble, d'estil modernista, que va ser construït a final del segle XIX gràcies a l'aportació econòmica de l'industrial i filantrop castelloní, Toribi Duran i Garrigoles.

Entre la documentació cedida hi ha una imatge d'en Toribi Duran (Castelló d'Empúries 1814- Barcelona 1888). Es tracta d'una reproducció en carbó de l'època, que mesura 0,55 x 0,70 cm i està signada pel fotògraf Pablo Audouard, prestigiós retratista que va recollir importants premis i fou nomenat fotògraf oficial de l'Exposició Universal de Barcelona de 1888. Pel que fa als dos plànols originals dels hospitals Toribi Duran de Barcelona i de Castelló d'Empúries, respectivament, dibuixats i pintats a mà sobre paper tela; porten la signatura original del seu autor, el dibuixant i mestre de cases barceloní Josep Pellicer. Els plànols varen ser elaborats entre final de 1888 i primera meitat de 1889 i encarregats per l'arquitecte Enric Sagnier, a qui s'ha atribuït el disseny d'ambdós edificis. "Aquesta aportació consta d'uns documents que desvetllen finalment quin aspecte tenia l'asil-reformatori que en Toribi Duran va construir a Barcelona, fins ara una informació inèdita i sense cap document que en donés fe", explica la Marisa Roig, arxivera municipal.

Toribi Duran Garrigoles va deixar en el seu testament (juliol de 1888) un milió de pessetes per a la fundació dels dos establiments benèfics. Mig milió es va destinar a la construcció de l'Asilo Toribio Duran. Escuela de Reforma para jóvenes viciosos o delincuentes que va construir-se a Gràcia l'any 1890 i fou el primer reformatori o casa d'acollida per a joves de tot l'estat espanyol. L'edifici va ser enderrocat als anys quaranta. La resta de la deixa testamentària es va consignar per a l'edificació de l'Hospital Toribi Duran a Castelló d'Empúries. El qual va construir-se entre 1893 i 1899 i es va inaugurar el 15 de gener de 1899. L'edifici que ha sofert tota mena de vicissituds al llarg de la guerra civil i la postguerra, fou definitivament rehabilitat i posteriorment inaugurat el novembre de 2001 i destinat a la funció per la qual havia estat edificat.

"Donacions d'aquest tipus no només enriqueixen el patrimoni cultural del nostre municipi si no que també ens permeten obtenir informació i dades d'interés que ajuden a reconstruir el nostre passat", explica l'Alcalde, Salvi Güell.

L'ingrés d'aquesta col·lecció a l'Arxiu municipal de Castelló d'Empúries ha estat possible gràcies a la donació efectuada per la família Pegolo Masini de Sant Feliu de Buixalleu, la qual va adquirir una casa que havia estat propietat de la nissaga d'artistes i intel·lectuals barcelonins, Cirici Pellicer. Un membre de la qual va ser el dibuixant Josep Pellicer, autor dels dos plànols. Els documents havien restat a l'immoble fins ara.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook