Dissabte a la tarda, al rovell de l’ou de Figueres, els carrers feien goig i els visitants, majoritàriament del país del nord, remenament i miraven. En una botiga, de les poques que queden d’antuvi, em topo amb una persona que portava mascareta al rostre, blanca i sanitària.

Val a dir que em va sobtar i el meu subconscient es va posar en guàrdia, tot recordant temps preterits, que em varen semblar molt llunyans.

Sembla mentida amb quina rapidesa oblidem, ja que tot plegat fa poc més de dos anys, el que ens sorprenia veure algú que no portés la cara tapada.

La casualitat, capriciosa, va fer que de tornada sonés a la radio el Resistiré, per acaba d’adobar-ho.

Precisament, fa uns dies, tot remenant per casa vaig retrobar-me les mascaretes endreçades. Les de l’empresa, que tant ens va costar decidir, les blaves quirúrgiques rebutjables, les FFP, que eren les bones i que varen millorar amb les FFP2 i FFP3, i fins i tot les de dissenys i de colors que, al final de l’emergència, servien més per vestir que per protegir. Tot em va semblar antic. I al costat, uns tests d’antígens, d’aquells que calia posar-se el pal pel nas i esperar 10 minuts anguniosos fins a que les ratlletes ens donaven el veredicte final.

Doncs, aquell noi que vaig trobar en aquella sabateria figuerenca no ha estat l’únic, i darrerament, estic veien cada cop més gent que es deuen haver fet la prova i que les dues fatídiques ratlles vermelles l’ha obligat a buscar, en el fons dels calaixos, aquelles mascaretes que ja ni recordaven.

Sembla que el virus ha tornat, llegeixo en l’edició digital d’aquest setmanari que hi ha una nova variant, l’»Eris» i que les estadístiques diuen que estem en ple repunt. De totes maneres, sembla que ja no és el que era, potser serà per les vacunes o perquè el cos s’adapta a les circumstàncies, però ara mateix, veure algú que es delati, tot tapant-se la cara, ja no ens posa la por al cos, malgrat que ens sobti.

No sé si el temps passa tant ràpidament com sembla, però em vaig sorprendre a mi mateix, quan en ple centre comercial, una mascareta hem va dur records d’un aplaudiments als sanitaris, que ja tenia oblidats.

Val més que tinguem memòria, que estiguem amatents a aquest nou Covid de l’any 23 que, tal com va quedar demostrat al 2020, res és impossible.