La reobertura del Museu del Joguet de Catalunya de Figueres ha arribat més tard del que hauria estat desitjable i, de moment, sense que tota la feina de modernització i adequació de les instal·lacions a les noves normatives estigui ben enllestida. Ara bé, els entrebancs no han impedit que des d’aquesta setmana els visitants puguin tornar a admirar la col·lecció que Pilar Casademont i Josep Maria Joan Rosa han reunit durant dècades i que s’hagi recuperat el Museu del Joguet com un atractiu més per atraure visitants a Figueres i a l’Alt Empordà. De maig a mitjans juliol, just quan ha estat tancat el museu, és, segons expliquen des de la institució, «el temps que rebem més ingressos i no els hem tingut. Aquest era un bon any perquè era la primera vegada que les escoles franceses venien aquí des de la pandèmia i s’han hagut d’anul·lar reserves; ara esperem que la gent s’animi i vingui a veure el Museu».

Situat a poca distància a peu del gran pol d’atracció de visitants a Figueres com és el Teatre-Museu Dalí, el Museu del Joguet de Catalunya és una de les potes de l’oferta cultural de l’Alt Empordà. Una comarca que, amb la Costa Brava, rep molts visitants de «sol i platja» en la temporada d’estiu, però que també pot, i ha de continuar potenciant, el seu turisme cultural amb el llegat de Dalí, amb el patrimoni històric que representa Empúries i la tradició grega, el món medieval a Castelló d’Empúries o la connexió entre patrimoni, art i mar de localitats com l’Escala, Llançà o el Port de la Selva.

Més enllà dels carrers de Figueres, dels pobles mariners i de les platges i cales, el paisatge empordanès és un autèntic museu a l’aire lliure. Aiguamolls, cap de Creus, Montgrí i Baix Ter, Salines-Bassegoda i Albera configuren un entorn natural que també té connotacions agrícoles amb productes de proximitat com el vi i l’oli que afavoreixen l’excel·lència de la seva reconeguda oferta gastronòmica. Cultura, paisatge, gastronomia i, també, activitat comercial configuren el menú empordanès per als visitants. Un autèntic destí privilegiat per escapar-se uns dies. Però també, i sobretot, un indret ideal perquè l’habitin i el gaudeixin els empordanesos.