Empordà

Empordà

Manel

L’Observatori

Manel Rodríguez

Els feliços anys 20

"Tot sembla indicar que aquests feliços 20 es reduiran a dos mesos i escaig d’estiu"

Recordo la conferència oferta pel professor Xavier Sala i Martin al Teatre El Jardí de Figueres, amb el suggeridor títol que encapçala aquest article. L’eminent economista pronosticava una expansió econòmica amb el final de la pandèmia de la Covid-19.

Evidentment, no crec que en aquell moment albirés a l’horitzó la guerra d’Ucraïna, fet que, si més no, ha implicat un canvi substancial en la situació de la nostra economia. Malauradament, tot sembla indicar que aquests feliços 20 es reduiran a dos mesos i escaig d’estiu.

Ara, un any després, ens trobem amb un panorama ben diferent. L’economia s’acosta a una nova crisi, que tots els experts coincideixen a situar després d’aquest estiu.

Passeu-vos-ho molt bé durant les vacances, ompliu les platges, viatgeu, gasteu i fruïu, perquè a l’octubre caldrà ajustar el cinturó com mai. La temuda inflació, desbocada i per sobre del 10%, es podria arribar a acostar a final d’any al 20%, amb la qual cosa la pèrdua de poder adquisitiu de la població serà impressionant.

A l’Empordà, sempre s’ha dit que després d’un bon estiu gaudim d’un bon hivern. És evident que, si a la costa es treballa de valent, es generen reserves per passar l’hivern en millors condicions, i això és l’únic factor positiu amb el qual podem comptar.

Quan torni l’hivern, ja podem estar ben preparats, perquè la situació econòmica serà molt dura. La inflació estarà disparada, els tipus d’interès pujaran (els que tinguin hipoteques a tipus variable patiran), i si el govern no encerta en les seves decisions, molta gent quedarà en situació de precarietat econòmica.

La famosa estagflació, combinació d’inflació i recessió amb atur alt, ens espera aquest hivern i tot això amb la incògnita de si la Covid-19 s’ha acabat, o tindrà una nova vida...

En fi, aniran mal dades, i malauradament aquest cop a Europa rebrem de valent. I esperem que el conflicte bèl·lic a Ucraïna no s’estengui a més països i acabi en una tercera Guerra Mundial, amb la qual cosa tot saltaria pels aires.

Avisats quedeu, gaudiu de l’estiu i prepareu-vos per una tornada amb aterratge d’emergència.

Compartir l'article

stats