Creieu que hi ha dates per celebrar la vida? Per celebrar-la en col·lectivitat, vull dir. Més enllà de l’aniversari, de la primera cita, de l’estrena de pis... Celebreu la vida?

Fa unes setmanes vaig parlar una bona estona per telèfon amb una dona. Estava fent el Camí de Santiago amb amics i amigues. Em va dir que em trucaria quan tingués un moment de tranquil·litat i ho va fer a quarts de quatre, just quan havien acabat l’etapa del dia. Me la vaig imaginar buscant un racó amb cobertura a l’hostal, mentre la resta del grup feia la migdiada. I vam parlar de moltes coses i de celebrar la vida en particular.

Ella és una dona afectada de càncer de mama. Em deia que ara és una persona molt diferent a la que era, tant a escala física com emocional. No és ni millor ni pitjor, però és diferent: «Abans vivia els mateixos dies que tu, però no els vivia com els visc ara», em va dir aquell dia. I la frase se’m va quedar clavada al cap. Gaudeix més d’una estona amb una amiga, de llegir un llibre o de cuinar. Res extraordinari, però tot molt valuós. «Tant de bo fóssim capaces de viure celebrant la vida abans que ens passessin coses». I quan va dir «coses» volia dir malalties.

I jo, que passo de la cuina, vaig canviar cuinar per menjar. Però em va venir al cap que la vida es pot celebrar en gran. Sentir-te part cada any de La Cursa de la Dona de Figueres, per exemple. El ritual d’esperar la data, apuntar-t’hi, la samarreta rosa i les bambes. Un ritual compartit i col·lectiu. Ple de sentit.

El Grup Iris és una xarxa de cures, de solidaritat, de fer-se companyia, d’aprendre... Un grup que embolcalla i fa de coixí a les persones amb càncer de mama. Un grup que no oblida les persones que ha perdut pel camí i cada dia fa el cor fort i un diumenge a l’any es multiplica per celebrar la vida en gran. Un grup amb dones com la del telèfon, la Lídia Albert.