A Figueres fem coses, i algunes molt interessants. Comerç Figueres va convidar a la nostra ciutat al reputat economista Xavier Sala-i-Martin, el qual va oferir una conferència magistral al Teatre El Jardí titulada «Els feliços anys 20». En aquest articulot us en vull fer cinc cèntims.

Sala-i-Martin va començar parlant de la grip espanyola del 1918, dels efectes brutals que va tenir en la societat del moment, amb una mortalitat molt més alta que la Covid-19. Semblava la fi del món, però llavors van venir els feliços anys 20, l’època de més prosperitat i creixement econòmic de tot el segle XX. El professor va pronosticar que quan s’acabi realment la pandèmia actual, l’economia farà un immens salt endavant, provocant un període de creixement i bonança equiparable a aquells feliços anys 20. I això, per què? Doncs a causa de les immenses ganes de la gent de tornar a la interacció social, a la gran bossa d’estalvis acumulats i el més important de tot, a l’eclosió de la quarta revolució industrial. Una revolució que ja s’estava desenvolupant, però que la pandèmia ha accelerat, en camps de coneixement com: Neurociència, genoma humà, manufactura digital, impressora 3D, desintermediació, nanomaterials, robòtica (i nano-robòtica), bioenginyeria, energies renovables, blockchain o (cadena de blocs), fintech o (tecnologies financeres) i intel·ligència artificial.

El desenvolupament d’aquesta quarta revolució crearà molts més llocs de treball (alguns inimaginables avui dia), que els que desapareixeran (moltes feines quedaran obsoletes). I les ciutats –com Figueres– a menys de dues hores de les grans urbs es veuran beneficiades per la implantació del Teletreball, la disminució de les reunions presencials, i els nous hàbits de vida. També va parlar d’un procés de desglobalització que obrirà oportunitats de reindustrialització a les poblacions que ho facin bé i es preparin. Venen temps en què cal parar l’orella i escoltar bé. Les idees i la renovació tecnològica permetran continuar evolucionant i creixent sense l’esgotament dels recursos del nostre planeta.

L’economista Sala-i-Martin va insuflar optimisme i va desmuntar moltes de les teories més negativistes que corren arreu. Iniciatives com aquesta conferència posen Figueres en el camí correcte per exercir capitalitat i tenir un gran futur.