El simple, però temerari gest de llançar una burilla de cigarret va provocar, presumptament, ara fa uns dies, un incendi al cap de Creus que va posar a tothom en alerta. Sempre que es declara un foc és inevitable que a l’Empordà ens vinguin a la memòria precedents d’autèntics desastres.

Tot i que algunes veus expertes apunten que la recuperació de la zona cremada tindrà lloc els anys vinents gràcies a la resiliència de l’entorn, els cops sobre l’ecosistema provocats pels humans, com l’efecte del canvi climàtic, poden ser irreversibles amb el temps. En un entorn tan complex i canviant, les emergències i catàstrofes sempre fan aflorar les nostres mancances i debilitats. L’error garrafal del govern espanyol de no autoritzar l’ajuda dels hidroavions francesos o la descoordinació entre administracions, pot ser un exemple. Fent ús del sentit comú i escoltant alguns bombers més entesos, lluny d’entrar en picabaralles polítiques, el més coherent hauria estat posar en pràctica la humilitat i el pragmatisme i permetre que els equips més propers al parc natural es poguessin incorporar a les tasques d’extinció. Una decisió incomprensible.

Tot i això, fent una diagnosi acurada de la realitat també cal fer palès els deures pendents que la Generalitat: falten bombers, material, eines i inversió en prevenció. Sobretot això últim. És evident que els focs es comencen a apagar a l’hivern, amb prevenció. Esperem que ambdues parts deixin de banda les passions i facin autocrítica. Ens hi juguem molt. Així i tot, no hem de deixar que el soroll polític ens faci obviar la tasca gegant de tots els professionals dels equips d’emergència que han aturat el foc. S’hi han deixat la pell.

L’Empordà té la sort de comptar amb un cos de bombers experimentat que es fusiona amb una nova fornada de joves increïbles que tenen una passió i una estima pel territori desbocat.

M’he emocionat aquests dies en veure amics que tot i ser molt joves han estat batallant amb orgull i alguna llàgrima contra les cendres. Són, sens dubte, un dels grans motius per continuar confiant en el futur.