Ben segur que aquestes últimes fires i festes de la Santa Creu, concloses com aquell qui diu fa quatre dies, han estat de les més poc participatives de tota la història: amb la pandèmia no s'hi juga, és lògic posar un punt de seny, preservar la salut de la gent i renunciar per segon any consecutiu a les grans aglomeracions per una bona causa.

Però com sigui que sembla que la Covid va remetent -això ho dic amb la boca petita- i que el calendari no entén d'epidèmies i marca els festius en vermell encara que caigui una bomba atòmica, em fa l'efecte que foren un nombre important les persones que van decidir posar terra pel mig i sortir de la capital de l'Alt Empordà per poder gaudir d'un cap de setmana llarg fora de casa.

Em trobo entre aquest col·lectiu que va fer de «mal figuerenc» i, per tant, no vaig poder gaudir de l'obra de teatre LÀ, de la companyia Baró d'Evel, ni, conseqüentment, viure en directe la polèmica suscitada a partir de la participació d'un animal viu, concretament un corb, a la funció.

El vicealcalde de Figueres ha considerat la participació de l'animal com un error i ha dit que «es prendran les mesures necessàries perquè no es torni a repetir». Segons sembla, s'està elaborant, per part de l'Ajuntament de Figueres, una ordenança en la qual es prohibeix qualsevol espectacle amb la participació d'animals vius. Fins aquí la notícia, un espectacle que se celebra en una localitat, una negligència per part del consistori que no va saber apreciar a priori un fet que va contra la seva pròpia ordenança, una admissió de l'esmentat error i el propòsit d'esmena en un futur.

Pertanyo a una generació que caçava sargantanes, trepitjava formigues i disparava balins als pardals. A les fires pujava als ponis i pescava tortugues. A Figueres, hi havia corrides de braus i a Roses s'empaitaven els ànecs. Tot plegat era suposadament compatible amb el fet d'estimar les bèsties, ja que aleshores els drets dels animals eren un aiguabarreig de sentiments ofuscats per la supremacia de l'espècie humana.

Soc dels que menja animals a taula, però crec que és desitjable evitar la seva participació mentre són vius en espectacles. D'altres pensaran que se n'ha fet un gra massa. De moment, celebro el to del debat a les xarxes sobre aquest tema, més humà que animal.