Aquesta setmana és la setmana mundial de la immunització. Durant aquests dies es vol sensibilitzar la població perquè tingui coneixement de què és una vacuna, de quina importància té i de quan i per què s'ha d'administrar. Aquest és un tema que està a l'aire. Ja fa dies que es parla de la vacuna de la Covid-19. Moltes persones ja n'estan vacunades.

De fet vacunar-se, que et vacunin, d'una malaltia, no és només una acció individual. Quan es rep, es dona la possibilitat d'ajudar la persona que es té al voltant i que per algun motiu no està vacunada.

Les vacunes ajuden a protegir-se d'algunes malalties, eviten la seva transmissió i proporcionen salut. Algunes malalties han arribat a erradicar-se -a desaparèixer- gràcies a elles, com és el cas de la verola i la poliomielitis. En altres casos, prevenen l'aparició de malalties potencialment molt greus, com són el xarampió i la rubèola. La majoria de vacunes s'administren a la infantesa, però d'altres es posen a l'edat adulta. És en el cas de certes professions, en què hi ha un risc més elevat de contraure una malaltia per tenir més possibilitats d'exposició a certs gèrmens. Amb el temps, algunes d'aquestes vacunes ja s'han incorporat al calendari vacunal infantil. És el cas de la vacuna de l'Hepatitis B. Hi ha altres immunitzacions especials, com en dones embarassades a les quals se'ls administra en el tercer trimestre. I d'altres que només estan indicades si es viatja a una zona d'alt risc de contraure alguna malaltia en concret. Un exemple és la de la febre groga, que es pot prevenir gràcies a una correcta immunització. Aquestes immunitzacions, les dels viatgers, es duen a terme en unitats especials.

Si parlem de la vacuna de la Covid-19, podem dir que ha estat el resultat d'una col·laboració entre molts professionals d'arreu del món, que han treballat conjuntament per a obtenir-la. El procés científic ha estat observat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i ha estat aprovat per l'EMA (Agència Europea del Medicament) que ha tingut el seu paper en el desenvolupament, la seva distribució i la seva aplicació. La vacuna de la Covid-19 es veu com la solució per aturar aquesta pandèmia que té un cost molt elevat, no només pel que fa a la salut, sinó també econòmic i social. Però, no perquè disposem d'una vacuna i dels mecanismes per aplicar-la, hem d'oblidar la resta de mesures per combatre aquesta pandèmia. S'ha de seguir escrupolosament amb les mesures preventives de garantir una distància social de seguretat, fer un bon ús de les mascaretes facials, seguir una higiene de mans ben feta i, per descomptat, una ventilació correcta dels espais tancats.

La vacuna de la Covid-19 vol arribar a aconseguir la immunitat de grup. Per assolir-ho cal la implicació de com més persones millor, perquè, si les persones no estan vacunades, difícilment s'aconseguirà aquesta immunitat de grup. Quan la població té anticossos -defenses- en aquest cas proporcionats per la vacuna, fa que disminueixi el percentatge de persones que emmalalteixen i el nombre de contagis.

Vist així, la vacuna és l'eina principal per afrontar aquesta pandèmia. D'aquí la importància que té la seva universalització. És un bé per a tothom i per això diem que les vacunes ens apropen.