19 de gener de 2021
19.01.2021
L'Empordà
FIGUERES

Cultura per (sobre)viure

«Estem frenant el present i el futur la cultura de la qual tant ens hem omplert la boca durant el confinament»

18.01.2021 | 18:54
Pilar Sánchez, regidora de JxF

Després del primer confinament, en plena reivindicació del sector cultural per ser declarat servei essencial, molts repetien la consigna Quan no teníem res, teníem la cultura, i ben cert és que mai abans havíem pogut posar a prova d'aquesta manera la nostra necessitat de cultura. I és que només cal imaginar-nos el confinament sense llibres, ni música, ni sèries, ni pel·lícules per entendre com la cultura ens ha ajudat a superar aquesta i tantes altres situacions difícils de la vida.

Però un cop passat el primer confinament, el desconfinament, les noves restriccions, la segona onada i el toc de queda, en plena tercera onada, la situació ja és completament inversa i és la cultura la que ens necessita a nosaltres per sobreviure. Perquè la cultura no és una illa ni un oasi en mig del desert, la cultura forma part també de l'engranatge de l'economia de molts sectors, i quan falta una peça, falla tota la cadena.

A Catalunya, per exemple, la cultura representa més d'un 5% del PIB amb més de 35.000 empreses creatives, amb més de10 MEUR en volum de negoci, i que donen feina a més de 150.000 persones. Sense teatre, exposicions, concerts, dansa ni cinema, tampoc hi ha productors, ni tècnics, ni vestuari, ni material, ni càtering, ni personal de sala, i el més important, no hi ha espectadors.

Sense llibreries s'ofeguen les editorials, que contracten escriptors, traductors, dissenyadors, impressors i distribuïdors i han de sobreviure venent per internet, si poden. Sense escoles de música, pintura, dansa o teatre, estem frenant el present i el futur la cultura de la qual tant ens hem omplert la boca durant el confinament, i, sobretot, estem abocant a la precarietat a milers de treballadors del sector cultural que ja abans d'aquesta pandèmia tenien unes condicions laborals pèssimes i ara han quedat completament desemparats. Una societat s'hauria de mesurar per com valora la seva cultura, i sí, la cultura ens salva, però ara només nosaltres podem salvar la cultura.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook