Al ple de setembre a l’Ajuntament es va presentar una moció per combatre les ocupacions il·legals i que ja hem valorat àmpliament des de la CUP-Guanyem Figueres en aquest i altres mitjans. I creiem més interessant parlar d’habitatge i de tot el que falta perquè el dret a l’habitatge digne sigui una realitat per a tothom.

I és que una de les conseqüències de la Covid-19 és una gran crisi econòmica sobre molta gent que encara estava patint les de la darrera crisi creada arran de la bombolla immobiliària. Per tant, l’habitatge és al centre de la demanda assistencial des de fa 10 anys i no s’han posat prou mitjans perquè totes les persones puguin tenir-ne.

Un habitatge és la base, i ho vam dir en campa­nya electoral, per reduir moltes desigualtats existents a Figueres. Un sostre és bàsic perquè una família tingui on sentir-se segura, un habitatge és on uns joves poden començar a fonamentar el seu present i el seu futur, una llar és l’espai on arribar després d’una jornada laboral, o de recerca laboral, on respirar i tenir ganes d’un demà. I tot això no passa quan no es té, quan no és salubre, quan qualsevol pot venir a fer-te fora o quan no hi ha els subministres bàsics per escalfar-te.

Amb aquestes premisses treballem a l’Oficina Local d’Habitatge tant els tècnics de l’Ajuntament com jo mateix i les persones de l’entorn que ens ajuden i assessoren. Per això, creiem que és hora de parlar d’habitatge, perquè no se’n parla prou. No es parla dels centenars de pisos buits que hi ha a la ciutat. Pisos que sovint han estat abandonats pel que significava el manteniment o l’actualització, si parlem de petits propietaris, o per especulació i falta de rendiment, si parlem de grans propietaris.

Doncs bé, quines són les nostres propostes? Primer, reduir els pisos buits. Com? Doncs adquirint-los o gestionant la rehabilitació des de l’Ajuntament i posant-los al mercat o posant un recàr­rec als impostos per a aquells qui vulguin mantenir-lo tancat.

Nosaltres volem posar pisos a disposició i, per una banda, estem comprant pisos, i, per l’altra, hem obert unes borses perquè els petits propietaris posin els seus pisos a lloguer a través de l’oficina d’habitatge. Un lloguer segur i que a vegades les petites remodelacions necessàries poden anar a càrrec nostre a canvi de temps de lloguer. D’altres, amb necessitats més grans, poden passar a la borsa de rehabilitació de pisos a canvi de cessió d’ús. Una realitat que, si parlem de bancs i fons voltor, potser haurien de passar a ser expropiacions d’ús! Però això ja ho parlarem més endavant.

I, finalment, reclamant a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya la sessió i construcció de noves promocions a la ciutat.

L’objectiu que ens hem marcat és que la ciutat gestioni un parc d’habitatge públic de 200 pisos. Pisos que puguin ser ocupats per famílies amb gran vulnerabilitat social i provinents de serveis socials i pisos ocupats per persones i famílies amb majors possibilitats però que no arriba a les demandes del mercat immobiliari.

I és que moltes no podem fer front per endavant a un mínim de 1.500 euros (fiança, agència, avals, etc.) abans d’entrar a viure en un pis. I valorem molt positivament la regulació al preu dels lloguers a Figueres aprovada per la Generalitat, però sabem que amb això no n’hi haurà prou, que fan falta més mecanismes, més coordinació entre àrees i administracions, i que haurem de dedicar una bona part del pressupost a garantir al màxim aquest dret que està escrit, però que no tothom té.