15 de setembre de 2020
15.09.2020
L'Empordà
L'Observatori

Estem acomplexats?

Fem honor a la dita, figuerencs i figuerenques, lluitem per la nostra ciutat, tots plegats, i ressituem Figueres al lloc que es mereix

14.09.2020 | 19:14
Manel Rodríguez Plana, economista.

Aquesta setmana volia escriure –per descomptat– de l'inici del curs escolar, un curs 2020 diferent i complicat, en el qual caldrà flexibilitat i adaptabilitat. L'educació dels nostres infants i joves és de vital importància per al futur de la nostra societat i les escoles, el pal de paller d'aquest petit país. I per tant desitjo que tota la comunitat educativa pugui gaudir d'un bon retorn a l'activitat lectiva que enguany serà de ben segur més complicada que mai. Però, ai las! L'article d'un gironí al Diari de GironaFigueres i l'autoestima», de Joaquim Nadal) ha provocat un viratge radical a aquest petit article de la meva columna al Setmanari de l'Alt Empordà, que també el reprodueix. I per tant entomarem els reptes, que l'exalcalde gironí tan bé descriu, en un diagnòstic molt encertat de la situació figuerenca.

Figueres necessita per damunt de tot pujar l'autoestima, abandonar aquest negativisme autodestructiu, entomar els reptes –immensos– a què s'enfronta la ciutat, i aglutinar els esforços per superar la situació actual. Tan sols des del positivisme, des de la feina ben feta, l'estima per la ciutat, i el treball de tots aquells que ens estimem Figueres, serà possible canviar la situació actual. Una sacsejada, forta, de dalt a baix, amb un nou pla de ciutat de futur amb horitzó 2030. Tenim moltes potencialitats, la situació geogràfica, la comarca, la cultura, el Museu Dalí, el comerç, la gastronomia... Figueres és la primera gran ciutat catalana que et trobes quan arribes de França, i això ens fa especials, jo diria que fins i tot únics. Figueres sempre ha estat un niu de pensadors, i d'emprenedors. La nostra història és rica i plena, una ciutat que havia estat capdavantera al principat, que ha patit una greu crisi, i que avui ha de tornar a renéixer com l'Au Fènix.

Necessitem inversions, creació de llocs de treball qualificats, creació de riquesa, i diversificar la nostra economia. El Logis Empordà esdevé un dels elements claus en aquesta estratègia. També el pol sanitari, que cal potenciar al voltant de l'Hospital de Figueres. I per descomptat la millora del sector educatiu a la ciutat, amb la creació de noves FP, i també amb l'aspiració legítima de convertir-nos en ciutat universitària. Així mateix, cal evitar el tancament del Museu Dalí, i sumar noves sinergies amb aquesta institució, el Museu és un actiu estratègic de ciutat i de país, que en cap cas ha de tancar.

L'exalcalde Nadal diu que estem acomplexats, potser sí, i que per creure-ho hagi de venir un gironí a dir-nos-ho, fa de mal pair, on és aquell orgull figuerenc d'antuvi reconegut? Els catalans diuen que som un poble que no ens rendim mai, fem honor a la dita, figuerencs i figuerenques lluitem per la nostra ciutat, tots plegats, i ressituem Figueres al lloc que es mereix.

Gràcies, alcalde Nadal, per escriure un article, que sens dubte servirà per sacsejar la ciutat i potser per posar-nos les piles, com molt bé diu, ho tenim tot per revertir i canviar el nostre futur.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook