Els veïns del barri de l'Estació de Figueres estem veient amb tristesa com, el darrer any, un barri que havia estat esplendorós i havia agafat una bona embranzida s'està convertint en un territori sense llei. Tot per culpa d'un grup de persones incíviques i incontrolables que s'han apropiat de l'espai públic d'aquesta zona de la ciutat. Llencen per terra el menjar que els proporciona el menjador social, criden, beuen alcohol i fan les seves necessitats a la via pública (vòmits i escopinades inclosos), es barallen, trafiquen presumptament amb objectes de dubtosa procedència i es passen pel forro totes les obligacions preventives davant l'epidèmia de coronavirus

Els veïns d'aquest barri no ens mereixem que les nostres vides quotidianes es degradin com ho estan fent. No ens atrevim a baixar al carrer ni a deixar que els nens juguin a les nostres places o que els joves vinguin sols a casa quan es fa fosc.

Hem perdut un espai públic. Els (pocs) turistes que arriben en tren, passen de llarg i el més ràpid possible. Ningú vol visitar aquest barri i la gent que hi viu vol marxar. Quan els incívics provoquen aldarulls truquem a la policia municipal perquè vingui i faci ús de la seva autoritat per fer-los complir unes normes bàsiques de convivència i ens diuen que no hi poden fer res, que el sistema és el que és i que les lleis els protegeixen.

Queda vist que als veïns no ens protegeix, la llei. I tampoc a altres persones a qui donen servei els equipaments socials del nostre barri, famílies vulnerables que es veuen perjudicades per aquests comportaments, que quan hi acudeixen es troben amb aquest panorama. A ells tampoc els protegeix la llei? Només als incívics, protegeix? Són preguntes adreçades als responsables municipals, que necessiten resposta i una ràpida actuació.

El que no poden fer és permetre que tot el barri continuï degradant-se d'aquesta manera. Aquest és el canvi que prometien per a la ciutat de Figueres? Aquest és el model de ciutat que volen? O potser és que els que haurien de solucionar el problema no saben com fer-ho? «Res no és difícil si hi ha voluntat», diu una expressió italiana. Seguim treballant!