Si alguna cosa ens ha ensenyat la pandèmia és a aprendre a renunciar. No importa si la pèrdua és gran o petita, és el moment de relativitzar-ho tot i posar per davant la salut col·lectiva des del compromís individual. A Roses aquests dies hem hagut de posar en pràctica amb dolor, però a la vegada amb un gran sentit de la responsabilitat, l’exercici de la renúncia. Per primera vegada i de forma inèdita, s’ha anul·lat el Carnaval. Ni la dictadura franquista, que va amenaçar durant molts anys la celebració del Carnestoltes, va ser capaç d’aturar la seva organització. Roses va ser de les poques ciutats que es va salvar de la censura aconseguint camuflar la festa amb balls regionals i folklòrics, permesos pel règim. Ara, però, malauradament, un virus invisible ha aconseguit paralitzar-ho tot.

Tothom sap les conseqüències socials i econòmiques d’aquesta decisió però s’havia de fer. Si bé la situació epidemiològica és incerta, anul·lar el Carnaval amb tanta antelació és coherent si tenim en compte que és una festivitat que necessita preparar-se amb temps. Com ha explicat la mateixa alcaldessa, Montse Mindan: «El Carnaval és una explosió d’alegria i festa i la culminació de tot un procés que requereix molta col·laboració».

Una eclosió que enguany haurà de viure del record de temps passats. Una altra mesura que s’ha d’aplaudir és el fet que l’Ajuntament hagi decidit dedicar els 125.000 euros de pressupost del Carnaval a mesures d’acció social per fer front a les necessitats d’urgència provocades a causa de la Covid-19. No és cap secret que serà un hivern molt dur, ja que venim d’un estiu que ha estat desastrós per al sector turístic, i on s’haurà d’estar més que mai al costat de les persones més colpejades per aquesta crisi sense precedents. Per primera vegada, Roses haurà de prioritzar el seny enfront la rauxa i la disbauxa, per tornar amb més força que mai l’any 2022. És en els moments difícils quan s’ha de demostrar solidaritat i capacitat de consens. Per això cal agrair a totes les colles que hagin pres una decisió valenta en benefici de tothom. Visca el Carnaval de Roses!