D'ençà que tinc ús de raó que transito per Empuriabrava. De petit hi venia a la platja, de jove hi venia a la zona de nit. Ara hi visc tot l'any amb la meva família. I us puc ben assegurar que mai m'han passat desapercebuts els milers d'arbres plantats en els perímetres de les artèries principals i de molts dels seus carrers. És un més dels seus trets característics.

La gran majoria d'aquests arbres són de l'espècie platanus x hispanica. És un arbre imponent que pot arribar a fer cinquanta-cinc metres d'alçada. Sense cap intenció de precisar-ho, els nostres, és a dir, els d'Empuriabrava, de mitjana deuen haver arribat als vint metres, aproximadament. Per tant, els queda molt camí per anar fent.

El platanus x hispanica, que també és conegut com a plàtan d'ombra, és un arbre de fulla caduca de branques obertes i àmplia copa, considerat un híbrid, que no podem afirmar que sigui autòcton de la península; conseqüentment, inclús el seu nom és motiu de discussió. És una planta desconeguda en estat silvestre.

Ja fa uns anys que aquests arbres tenen problemes de salut. Alguns diuen que és perquè s'han podat massa, altres diuen que és perquè s'han podat poc, i uns altres afirmen que tenen dèficit d'aigua dolça. Tothom té alguna teoria al respecte. Però la realitat és que a mesura que van creixent, i sembla que encara els queda corda per estona, generen una quantitat ingent de residus -fulles, branquetes, boles, etc.- que cal recollir i gestionar cada dia. Tant és així que l'any passat l'Ajuntament de Castelló d'Empúries va haver de suplementar la partida de neteja dels carrers en gairebé cent mil euros.

Els darrers anys hem experimentat que perden fulles constantment: estiu, tardor, hivern i primavera. Aquest estiu no és una excepció. Cada dia, al matí, es fa l'intent de deixar els carrers nets de fulles, però és inútil. A mig matí els carrers presenten un aspecte descuidat, amb tots els parterres plens de fulles.

En molts sectors d'Empuriabrava aquestes fulles provoquen una severa incomoditat als veïns, els patis de les cases dels quals queden literalment envaïts de fulles.

És molt agraït poder gaudir dels beneficis de viure en un lloc on la vegetació juga un paper tan important, com és el cas d'Empuriabrava i del seu entorn. Però ens estaríem enganyant si no assumíssim col·lectivament el problema que els nostres estimats platanus x hispanica ens estan generant.

Tenim molts reptes, i un d'ells és aquest. I cal que en parlem aviat. Cal que posem sobre la taula totes les possibles solucions. Que escoltem els veïns afectats, els treballadors que cada dia intenten mantenir els espais públics i els serveis en bon estat de revista i de funcionament.

Ha arribat el moment d'obrir un debat seriós i adult per trobar una solució a un problema que inevitablement creixerà, igual que creixen ells.