Isabel Allende no estava a la llista de tasques pendents d'aquest estiu. Entre els volums que esperaven temps suficient per gaudir de la seva lectura, les úniques autores eren dues empordaneses. D'una banda, els setze relats que Maria Mercè Cuartiella ha reunit sota el títol de La font i els dies (Brau) i que transporten el lector per la quotidianitat dels seus protagonistes i dels seus sentiments. I, per una altra, la investigació d'Anna Teixidor sobre els mujahidins de Ripoll, Sense por de morir (Pòrtic), una reconstrucció de les vides dels joves que van atemptar a Cambrils i Barcelona aquell fatídic 17-A d'ara fa tres anys. Ficció i no-ficció que t'atrapen des del principi a la fi.

La irrupció d'Isabel Allende en la meva agenda estival ha estat una agradable sorpresa. Confesso que he arribat a aquesta prolífica autora xilena, de nacionalitat nord-americana, d'ascendència hispanoportuguesa i nascuda al Perú, a través de l'adaptació televisiva de la seva novel·la històrica Inés del alma mía Inés del alma mía(Plaza&Janes) estrenada a Amazon Prime. Malgrat ser l'escriptora viva més llegida al món de la llengua castellana, lamento que fins ara les nostres vides no s'haguessin creuat. Per això entono un mea culpa i engreixo la llista de lectures pendents.

Inés del alma mía relata la vida d'Inés Suárez, la primera espanyola que va arribar a Xile, la seva relació amb el militar Pedro de Valdivia i el seu paper en la fundació de la ciutat de Santiago de Xile. Lluny d'aquells articles endolcits sobre la conquesta de l'anomenat Nou Món, que tant abundaven en els llibres de text de la nostra infantesa, l'adaptació televisiva de l'obra d'Allende manté la crua descripció dels abusos dels conqueridors sobre la població indígena sense perdre de vista la particular relació dels seus protagonistes.

En aquests dies en què les cartelleres del cinema estan privades de moltes novetats, s'agraeixen estrenes com aquesta a la televisió. I més quan et recorden, com deia Enrique Jardiel Poncela, que sovint «la història és la mentida enquadernada».