Com sé si en altres períodes de la història de la humanitat hi havia tanta negligència i irresponsabilitat com hi ha ara amb el que es manipula i es té entre mans? Però podem constatar una desídia, en molts casos administrativa, a l'hora de fer front a problemes que s'han de resoldre ja. Ho veiem en la gran explosió de Beirut. Tot de material potencialment explosiu emmagatzemat en males condicions i del qual ningú en vol saber gairebé res. Unes 3.000 tones de nitrat d'amoníac sense cap mena de custòdia ha deixat una gran zona completament devastada amb vora d'un centenar de morts, milers de ferits i centenes de famílies sense casa...

A Tolosa de Llenguadoc, l'any 2001 van explotar 40 tones d'amonitrat, un fertilitzant a base de nitrat d'amoníac, que estaven emmagatzemades en una fàbrica, amb resultat també de morts, ferits i cases fetes malbé. D'aquest fet encara avui no se'n sap exactament la causa. Mala manipulació? Atemptat? Acció meteorològica?

Forma part també d'aquesta inconsciència, de no saber el que es té entre mans, i en aquest cas hi juga l'avarícia, l'explosió que va succeir el gener d'aquest any al complex petroquímic de Tarragona, al barri de Torreforta. Sembla que l'empresa havia ampliat producció sense ampliar pressupost en personal, ni en correcta gestió i protecció... El negoci és el negoci.

I just aquests dies s'ha commemorat el 75è aniversari del bombardeig amb bombes atòmiques a les ciutats japoneses d'Hiroshima i Nagasaki que van causar la seva destrucció, centenars de milers de morts... i seqüeles radioactives. Gran tragèdia humana... L'única cosa positiva va ser que va provocar la rendició del Japó a les forces aliades i la fi de la II Guerra Mundial. En aquest doble bombardeig va haver-hi intencionalitat però, sembla que, també, desconeixement de la proporció i magnitud del resultat.

L'ONU va aprovar, el 7 de juliol de 2017, amb el vot a favor de 122 membres, el Tractat sobre la prohibició d'armes nuclears. Però perquè sigui efectiu, aquest tractat l'han de signar almenys 50 països i avui dia només ho han fet 40. Entre els que no ho han fet hi ha les grans potències: EUA -que n'ha sortit-, Rússia i la Xina, i l'Índia, el Pakistan, Israel, Corea del Nord.... Tampoc no l'han signat Espanya ni, estranyament, el Japó.

I no parlem dels accidents tràgics en centrals nuclears... Vivim en un polvorí!