Tal com deia el president dels Estats Units, Franklin D. Roosvelt, «la prova del nostre progrés no és si ens unim a l'abundància de qui té més, sinó si donem prou a aquells que tenen poc». Crec que en termes de solidaritat no ens podem queixar i, com a catalana, em sento molt orgullosa cada any quan es veuen les xifres finals de la Marató de TV3.

A l'Alt Empordà, tampoc ens quedem curts a l'hora d'ajudar els altres. Un dels exemples que he viscut en primera persona va ser el 12 de gener passat, quan ens vam reunir gairebé totes les escoles de dansa, música i corals de Figueres per recollir fons per al Cor Safari d'Uganda. La iniciativa va ser tot un èxit de participació i de públic i vam omplir el Teatre Municipal El Jardí. Amb les aportacions solidàries, vam poder omplir el seu rebost amb aliments bàsics (són més de 350 nens que es troben en situació de pobresa infantil) i comprar material escolar, medicaments i instruments.

A l'Empordà, també hi ha moltes associacions que fan una feina immillorable i que ajuden a malalts (càncer, Alzheimer, ELA...), i d'altres que treballen per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i el seu entorn familiar.

A Figueres, per exemple, tenim la Fundació Altem, el Centre de lleure El Dofí o l'Associació ONA. Aquesta darrera, malauradament, va patir fa un parell de setmanes un robatori en el seu magatzem de Figueres on guardaven tots els instruments i material musical que utilitzen per als seus espectacles artístics. Els nois i les noies d'aquesta associació tenen el seu moment terapèutic i d'esbarjo quan es reuneixen per assajar i crear el que serà l'espectacle de l'any. Quan pugen a l'escenari, es converteixen en veritables artistes i el que transmeten amb tantes ganes, il·lusió i esforç és una meravella.

Esperem que a poc a poc puguin tornar a reunir tots els instruments que els van robar i que l'Ajuntament de Figueres solucioni la problemàtica que pateixen i canviï de lloc la bateria de vuit contenidors que tenen davant la porta del seu magatzem, causa principal del robatori.

L'Associació ONA, igual que totes les associacions sense ànim de lucre que treballen amb molt d'esforç per millorar la vida de les persones malaltes o amb discapacitat intel·lectual, es mereixen un reconeixement i que se les tingui més en compte.

Això també forma part de la inclusió que tant ens agrada parlar-ne, encara que a vegades les paraules se les emporti el vent. Hauríem de passar un cop més de les paraules als fets i comprometre'ns, de veritat, amb totes aquestes persones i associacions que fan que la nostra societat sigui molt millor.