10 de març de 2020
10.03.2020

Coronavirus: una oportunitat

«Sense menystenir els perjudicis de la malaltia, cal dir que la que era una «greu» emergència climàtica, amb ja 25 milions de refugiats climàtics, ha quedat oblidada»

09.03.2020 | 19:07
Toni Salamanca

Sí, podrà semblar un títol sorprenent, però si ens endinsem una mica en aquest bosc de mitges veritats, alarma social i hipocresia global veurem com pot ser una oportunitat, per redreçar moltes de les malifetes que configuren l'actual sistema polític i econòmic. I això mentre es donen una sèrie de paradoxes. Es diu i repeteix constantment que la grip mata mil vegades més (6.000 morts anuals a Espanya), però se segueix creant alarma social, amb tancament d'escoles, fronteres i poblacions, una contradicció! No es difonen tant (i es començaven a difondre) les morts prematures o directes per contaminació (milers a l'any a casa nostra, 800.000 a la Unió Europea, 9 milions a tot el món –300.000 anuals només a Xangai–), ni ens recordem dels milers de morts anuals per càncer (150.000 a l'estat espanyol), com si això fos ben normal.

També ha quedat de cop oblidada la que era una «greu» emergència climàtica (amb ja 25 milions de refugiats climàtics) i en el nostre cas les pèrdues i destrosses pel Gloria. Sense ànim de menystenir  els perjudicis i morts que està ocasionant el coronavirus, la durada i intensitat de l'alarma social desfermada per tots els mitjans i que està provocant una por irracional global, ens fa témer o pensar que estiguem davant d'una versió improvisada d' astroturfing (o sigui, una cortina de fum a gran escala) per tal de desviar l'atenció de molts dels perills, emergències, guerres o epidèmies que avui mateix està provocant el deteriorament del planeta i la humanitat. Pràcticament no és notícia aquests dies la plaga de llagostes que està assolant tota l'Àfrica oriental, ningú es recorda ja dels devastadors incendis d'Austràlia o d'un febrer (primaveral, quasi estiuenc), als països nòrdics on encara no ha nevat!

Podríem seguir posant exemples i no acabaríem. Però amb la infotòxica del coronavirus, que sembla que no tingui aturador, apareixen nous fenòmens. Com apuntava abans, també pot ser una oportunitat. Una dada espectacular: és sabut que des que es va iniciar la crisi del virus a Wuhan, la Xina ha disminuït un 25%!, les emissions de CO2, estan baixant en picat els vols transoceànics mundials (grans emissors també), però atenció, està augmentant molt el teletreball i la videoconferència, amb tot el que significa d'accelerar tendències ja existents. També estan tornant moltes empreses occidentals de la Xina (i altres llocs) als seus països d'origen (inclòs el nostre), fruit d'una desglobalització embrionària que amb el coronavirus està prenent embranzida. Paradoxalment, aquest virus, a part de perjudicis, pot portar un canvi de paradigma en positiu, que beneficiï les classes mitjanes occidentals i les economies excessivament dependents de la Xina. Això sí, cal aturar la por.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook