La por és un sentiment molt poderós, que ens porta a actuar irracionalment. En un món interconnectat, en què les notícies volen a la velocitat de la llum, el que passa a molta distància té molts cops efectes globals. Vivim en la societat de la informació, de les xarxes socials, de les FakeNews i de la desinformació.

Tot això ve a compte dels efectes de l'expansió del COVID-19, conegut popularment com a coronavirus, una infecció respiratòria sorgida a la Xina, que està afectant a tot el món. L'OMS encara es resisteix a declarar una pandèmia mundial, però sembla que cada cop s'hi acosta més, caldrà veure la seva evolució en el mes vinent, per comprovar fins on arriba. Evidentment aquest virus està provocant ja problemes econòmics a escala global, pensem que la Xina és el principal proveïdor del món sencer, i que els retards en les entregues de béns afectaran pràcticament a tots els països. Sens dubte, és un tema de salut que cal tractar professionalment amb els protocols sanitaris que s'estableixin a cada moment. Dit això, el que està fent més mal a l'economia és la por en majúscules que ja ha provocat la major caiguda de la Borsa, des de fa molt de temps. L'epidèmia és, sens dubte, un problema molt seriós, però que ja s'està entomant mèdicament, amb l'actuació de les autoritats sanitàries i dels professionals mèdics.

I de la por a la irracionalitat, hi transcorre un petit camí. Els efectes del coronavirus estan deixant sense mascaretes les farmàcies i fins i tot els hospitals. La gent, induïda per la por i la irracionalitat, s'ha llençat a la compra desenfrenada de màscares protectores, sense que racionalment n'hi hagi cap necessitat. En aquests moments, a Catalunya, només hi ha cinc casos confirmats (tots ells de viatgers de zones infectades), i no hi ha hagut -de moment- cap brot i a l'Empordà no en tenim ni un sol cas. D'altra banda, s'ha dit per activa i per passiva que les mascaretes no són necessàries per afrontar aquest virus (ni eficients), i que, d'altra banda, s'està amenaçant el subministrament d'aquestes a la gent que sí que les necessita.

Un cop més la irracionalitat induïda per la por, fa que molta gent reaccioni sobremanera a la gravetat real del problema. I aquí els mitjans d'informació també tenen la seva gran part de culpa, amb el tractament sensacionalista (per vendre més) i la cobertura exageradíssima de tot el relacionat amb el coronavirus.

Si existeix un risc de pandèmia, tota la nostra xarxa sanitària ja té els protocols activats per minimitzar-la. Seguim els consells dels professionals, de les fonts autoritzades, i actuem racionalment, sense deixar-nos endur per la por. I, si us plau, deixem les mascaretes per als qui realment les necessiten.