Si aixequem el zoom i analitzem a grans trets el pressupost per a aquest 2020 podríem concloure que ens agrada. Es tracta d’uns comptes que segueixen la línia engegada pels governs anteriors i, sobretot, donen continuïtat a la feina feta en l’anterior mandat amb el tercer pavelló, la casa natal de Dalí, l’ampliació del centre formatiu Ferran Sunyer, la incorporació de set nous agents de la Guàrdia Urbana, la recuperació dels pressupostos participatius...

És cert que, si fem l’exercici contrari i, en canvi, apropem el zoom, alguns detalls no ens satisfan: retallades a Educació, Comerç, Promoció Econòmica, Turisme o Cooperació i excessiu pes de la despesa de sous dels regidors i càrrecs de confiança, que creix un 51% respecte a l’any passat.

Llavors, si es tracta bàsicament d’un pressupost continuista, per què hi vam votar en contra? Doncs perquè el govern no va voler incorporar dues peticions nostres que, tot i ser senzilles i de baix cost -60.000 euros en total-, pensem que són estratègiques. Una era la instal·lació de lectors de matrícules per controlar, prevenir i dissuadir activitats delictives; i l’altra la creació de l’Oficina Estratègica Figueres 2030 per coordinar els projectes de ciutat a llarg termini.

Dues iniciatives irrenunciables que, més enllà de bones paraules, es van quedar sense partida en el pressupost. Una oportunitat perduda.