A les portes de la preinscripció per al curs 2020-2021 (del 23 de març a l'1 d'abril), parlar en futur de planificació porta a pensar en improvisació. Si el Departament d'Educació té pensat posar en marxa l'institut de Peralada, cal ser clars i tenir en compte les famílies que aquests dies tenen com a principal prioritat triar l'institut per als seus fills. A aquestes alçades, no val a dir que s'estudia la possible construcció d'aquest centre. Es fa o no es fa? Hi ha alternativa o no n'hi ha?

Se sap des de fa molt de temps el nombre d'alumnes que acabaran la Primària aquest curs i faran el salt a 1r d'ESO. Per tant, se sap el nombre de places que calen per cobrir les necessitats educatives a Secundària, principalment a la capital, Figueres, on d'uns anys ençà es resol l'excés d'alumnat amb la creació dels denominats «bolets», línies addicionals en instituts que avui dia ja freguen la saturació.

Però no podem parlar només de xifres, sinó de realitats vitals. Sabem que el canvi d'etapa implica, per a molts nens i nenes, perdre companys, guanyar-se els nous amics, descobrir un nou edifici, canviar l'itinerari escolar, adaptar-se a rutines diferents... tant per als pares com per als alumnes la decisió a l'hora de triar centre pot afectar les seves vides. Cal, per part de les administracions, determinació i solucions que facilitin a les famílies l'elecció d'un institut.