L'altre dia vaig baixar a Barcelona, a fer unes gestions, un matí de feina, i a les dues ja tornava a ser a Figueres. La comoditat del servei d'alta velocitat ens permet als figuerencs estar connectats amb la capital en tan sols 55 minuts de viatge. Jo, que visc al centre de la nostra petita ciutat, tardo entre 15 i 20 minuts a peu en anar a l'estació. I per tant llevant-me ben d'hora, vaig poder fer tot el que volia en només un matí, a un preu de 35,80 euros anada i tornada. En el meu petit viatge em vaig trobar diferents coneguts, alguns anaven a Madrid, altres són usuaris habituals i d'altres que anaven a Barcelona, l'èxit de la línia està perfectament demostrat.

Ara bé, cal dir que l'estació Figueres-Vilafant, que en principi era provisional (però sembla que serà definitiva), té certes mancances. L'aparcament és la primera i principal, ja que el pàrquing de pagament ha quedat petit, i hi ha queixes pel seu elevat preu. Això es pot comprovar fàcilment veient el munt de cotxes mal aparcats a les voreres i terrenys adjacents. Per tant, cal impulsar una ampliació urgent de l'aparcament, i una rebaixa de les tarifes d'aquest. La segona, és l'entorn de l'estació i els accessos per una avinguda a la qual convé una renovació, i un barri que cal repensar. Sens dubte, s'obre una oportunitat de futur lligada a l'AP-7 amb una nova possible sortida i àrea de servei als peus del castell de Sant Ferran.

D'altra banda, sí que es pot actuar immediatament en les freqüències i servei del bus que cobreix el trajecte a l'Estació Figueres-Vilafant, ja que aquestes necessiten un estudi més acurat i adaptat als horaris dels trens, en l'actualitat no casen gaire bé. Els ajuntaments de Figueres i Vilafant haurien d'actuar conjuntament per resoldre les mancances existents, els usuaris de la línia ho agrairien. Quant als preus del servei, al meu entendre, són excessivament cars. M'explico, si viatges sol, el bitllet no és fora preu, però si viatja una família de quatre, el preu es converteix en prohibitiu, sortint molt més a compte agafar el cotxe. El mateix passa si viatges cada dia, ja que els abonaments són igualment cars. S'haurien d'establir preus especials per a famílies i viatgers freqüents. Pel que fa a la llarga distància, els preus encara es disparen més, així surt més car un bitllet d'AVE a Madrid, que un bitllet d'avió a moltes destinacions europees. La manca de competència no afavoreix que existeixin ofertes ni preus competitius. I, per acabar, les freqüències i els horaris dels trens poden millorar, un AVE que sortís més tard de Barcelona s'agrairia i molt, i els diumenges no s'haurien d'anul·lar els trens de primera hora del matí, i sobretot en direcció a França, caldria potenciar les freqüències.

L'Estació de l'AVE Figueres-Vilafant és una petita joia que encara -des del nostre territori- no l'hem potenciat plenament. Aquest sí que és un projecte estratègic que afecta a tota la comarca, a Figueres i a Vilafant.