Quina relació pot tenir la Xina i el pont destruït pels embats de la Tordera a la passada borrasca Gloria? Anem a veure una sèrie de correlacions i contrastos, on també convidaré els «pontoneros» (un regiment de l'exèrcit especialitzat en enginyeria de ponts, avui molt reduït, però encara existent). És clar que construir dos hospitals quasi simultàniament, a la Xina, en 10 i 15 dies respectivament, només ho poden fer els xinesos, una, perquè són ja una gran potència tecnològica, industrial i logística, i dos, perquè el que han fet és un treball de xinos... Òbviament, segur que ajuden, i molt, les directrius del Partit Comunista en el marc d'una dictadura i en un marc d'emergència sanitària per l'epidèmia del coronavirus. Certament. Però, dit això, anem al pont d'en Pixota, al Maresme, un pont molt important per a la comunicació ferroviària de Rodalies, que afecta a tota la costa, des de Blanes fins a Barcelona i allà enllà.

No havien passat ni 48 hores que quedava destruït aquest pont per una Tordera desbocada que el Departament de Territori de la Generalitat estimava en 6-9 mesos el temps per tornar a recuperar la comunicació d'aquesta línia. Tot i que no soc enginyer en comunicacions ferroviàries, ni tècnic, ni membre de l'Associació d'Amics del ferrocarril, em va sorprendre molt aquesta previsió. Però la meva sorpresa ha anat en augment quan ni el govern central es qüestiona aquesta previsió, al contrari, insinua, via Renfe/Adif, que es pot allargar fins a un any!

També és sorprenent la resignació o el silenci dels ajuntaments afectats, especialment de tot el Maresme, però de fet afectant mitja Rodalia. I les associacions de foment del transport públic? I les de defensa dels usuaris?, i els gremis?, i els sindicats? Però, especialment, i els ajuntaments al capdavant? És incomprensible. Però no estem en un context d'emergència climàtica? (declarada pel Govern central, la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona...) on s'ha de reduir urgentment l'emissió de combustibles fòssils i ara està molt més assumit que el tren contamina molt menys que l'automòbil? No hauria de ser una emergència ferroviària, la ràpida construcció d'un nou pont en 1-2 mesos?

No estem a la Xina, evidentment, però hi ha una cosa (concepte) que es diu «voluntat política». Ben segur que a Catalunya hi ha la tecnologia necessària per fer-ho i, si no, Renfe/Adif que la porti, per tal de reconstruir urgentment aquest pont i, si cal, portar ajuda dels pocs regiments de «pontoneros» que quedin, que la portin, també. I si cal contractar una empresa xinesa, que es faci. La voluntat política hauria de remoure tots els obstacles per tenir el pont l'1 d'abril d'enguany.