La setmana passada, l’Ajuntament de Figueres va donar a conèixer una mesura que acaba d’implantar i que té molt a veure amb l’ideari republicà, el qual contempla el benestar social com una de les seves prioritats i, especialment, el dels sectors més febles de la comunitat. En aquest cas, la mesura té a veure amb nois i noies menors d’edat: persones en ple procés de formació i de les quals tota la comunitat n’hauria de ser responsable.

M’explico. La Guàrdia Urbana denuncia molts joves que consumeixen marihuana al carrer. Hi ha qui creu que la marihuana és una droga tova, que se n’hauria de legalitzar el consum, que és millor fumar-ne que beure alcohol o, fins i tot, que és cosa de jovent.

La realitat és que la marihuana és un estupefaent (o sigui, una substància tòxica que crea dependència i que afecta la salut física i mental) i també que molts d’aquests joves no només són menors, sinó que alguns no arriben als catorze anys. Per què fumen porros nanos entre dotze i divuit anys, per a mi és un misteri.

Deu tenir a veure amb evadir-se de la quotidianitat, amb l’autoafirmació o amb ser guais per jugar amb el perill. Però el perill, en aquesta edat, és molt real, el cos encara està desenvolupant-se i els estupefaents causen efectes irreversibles en el cervell i en les connexions neuronals, com mostren alguns estudis recents publicats a The Journal of Neuroscience. Un sol porro ja altera el cervell d’un menor, conclouen els investigadors. I no hi ha marxa enrere.

La mesura de què parlem consisteix que, quan la Guàrdia Urbana trobi menors d’edat consumint aquestes substàncies al carrer, en comptes de sancionar els denunciats o, subsidiàriament, les famílies amb multes entre 300 i 600 euros, com es feia fins ara, oferirà una alternativa que han dissenyat conjuntament els Serveis Socials de l’Ajuntament i la mateixa Guàrdia Urbana.

La denunciada i la seva família podran assistir a cinc sessions conduïdes per professionals en què, després d’analitzar amb detall la situació d’aquesta persona, se l’alliçonarà dels greus riscos per a la salut que comporten els estupefaents i se l’assistirà per trobar solucions si la causa del consum és per una situació familiar no desitjable. Si cal, fent intervencions directes amb la família.

En la presentació d’aquesta mesura, es va parlar de 29 casos en què s’aplicaria. Vint-i-nou joves i famílies als quals, en comptes de castigar-los, se’ls donarà una oportunitat.