L'Associació empordanesa Amb les teves mans (ATM), que el febrer de 2016 va començar per ajudar els qui ajuden als milers de refugiats que van sortir de la guerra de Síria i van intentar entrar a Europa a través de Grècia, des de fa catorze mesos, davant la impossibilitat de teixir contactes amb les ONG que treballen sobre el terreny, va decantar la seva activitat cap a Gàmbia, per continuar ajudant al benestar de les persones sense que hagin de deixar la seva terra.

El novembre de 2018 la Junta d'ATM i altres associats vam fer una primera visita a Kekuta Kunda, North Bank, a Gàmbia, un dels països més petits i més pobres de l'Àfrica, on fa molts anys, des de la meva tasca de rector a Santa Coloma de Farners (1993-2003), ja havia visitat i col·laborat amb en Seikou Jammeh.

De la visita del 2018 en van sorgir tres projectes que -amb l'aportació de quatre socis, de l'Ajuntament de Pals i de Begur, de l'Hospital de Palamós o del Rotary Club Costa Brava, del Mas Garús i, també amb les activitats que l'Associació hem fet aquest any 2019 (Concerts, Nit de les Candeles a Pals, Fira d'Indians a Begur, Festa africana a Vilajuïga...)- ja estan assolits, i aquests dies els anem a posar en obra.

Un primer projecte és il·luminar els carrers de Kekuta Kunda i altres comunitats veïnes, amb uns focus alimentats per energia solar. El segon ja està viatjant cap al port de Banjul: omplir un contenidor amb material sanitari per a l'Hospital de Farafenni, amb donacions de diferents entitats sanitàries i ortopèdiques. També hi viatja la màquina de fer pous i altres eines per a treballar el camp.

El tercer projecte, el més important econòmicament parlant, va ser una demanda de l'Associació de Dones de Kekuta Kunda: fer un pou i uns horts comunals, que els permetin produir aliments per tot l'any, tant en temps de pluja com en els nou mesos de sequera.

I, tot plegat, ho estem fent possible aquests dies de gener i febrer, amb la prestació personal de trenta persones, de l'Empordà i el Maresme, que han cregut en el nostre projecte solidari. Ja ara, aquests dies en què es publica aquest article, estem fent un pou per als horts comunals amb una màquina feta expressament per a nosaltres pel ferrer de Boadella. I, si tot va bé, amb aquesta màquina crearem una primera petita empresa per a fer pous per a la zona.

També aquests dies, amb la col·laboració d'un mecànic, crearem un petit taller de reparació de bicicletes; gràcies a un amic de Pals hem carregat al contenidor cinquanta bicicletes per a repararles i cedir-les a l'Associació de Dones. Amb profund respecte a les seves formes de vida, i sense voler europeïtzar-los, ens mou la voluntat d'agermanar la nostra Associació ATM amb aquesta Associació de Dones de Kekuta Kunda per fer una Charity, i anar fent passos cap a un apoderament de les dones en aquell entorn africà.

Mirant cap al futur estem en contacte amb l'Ajuntament de Figueres (Cooperació Internacional), amb l'Ajuntament de Palafrugell; i amb els ajuntaments de Pals i de Begur ja hem teixit una cooperació econòmica per als pròxims quatre anys, per tot el mandat, per un projecte més gran. Sense oblidar l'àmbit de la formació i informació a través d'escoles, instituts i hospital, i tot fent les activitats que ens permeti la nostra petita infraestructura, ens estem proposant el projecte Badibbu Kutama (Nou Badibbu), el nom de la comarca.

Amb l'aportació imprescindible de l'arquitecte, en Xavier Gener, coneixedor de les construccions al Senegal, i la ferma voluntat de la Junta ATM, estem en camí de fer realitat un Centre de Formació i de promoció humana per a tota la comarca, al centre de Gàmbia, entre Kerewan i Farafenni. Un Centre que vol ajudar a promoure activitats econòmiques i socials a la comarca per tal de fer possible una millora en la vida d'aquella comunitat mandinga, i així evitar que hagin de marxar de la seva terra.