Un dia d'aquest, en un de tants programes de TV3 en els quals hi ha una colla de persones al voltant d'una taula parlant de temes diversos i variats, hi havia en Marc Castellnou, cap dels GRAF (Grup d'Actuacions Forestals) dels Bombers de Catalunya, i que fa anys treballa com expert de la Unió Europea en la lluita contra el foc.

La seva lectura dels incendis que estem patint arreu del planeta presenta una visió molt assenyada, interessant i, també, respectuosa amb tota aquesta evolució més o menys natural en la qual estem immersos. Es veu que és una persona observadora i que aprèn de l'experiència viscuda. I en un moment donat de la conversa, la conductora del debat li pregunta: «Ja l'escolten?», referint-se als sistemes administratius i polítics que entenem que han de vetllar per tantes i tantes coses... I el bomber li respon: «I tu, m'escoltes?». La dona va quedar una mica sorpresa per la pregunta i el cap del GRAF va aclarir la seva pregunta dient que estava en mans de cadascú fer alguna cosa al respecte.

I és veritat que no podem esperar que tot se solucioni amb polítiques de dretes o d'esquerres, amb decrets lleis aprovats d'urgència sense cap debat, ni amb lleis aprovades després de llargs debats, ni tampoc amb prohibicions ni multes. Si no prenem consciència de la nostra implicació individual en el conjunt de la vida d'aquest planeta, que és casa nostra, no ens en sortirem pas per moltes lleis o normes que es publiquin. Qualsevol acte, fet, acció, actitud, activitat... per petita i senzilla que ens sembli, té la seva repercussió en el conjunt.

La gran revolució, en aquests moments, no seria pas agafar les armes. Ens esclafarien de seguida. La revolució que podem fer -i que hem de fer!- és canviar els nostres hàbits. No deixar-nos embabaiar per tants d'anuncis que ens inciten al consum inconscient, desbocat i insostenible. A reflexionar abans de fer, per prendre consciència que vivim en un planeta on els recursos són finits. I després d'aquesta reflexió, toca fer el pas següent, i conseqüent, que és reduir. Reduir el consum d'infinitat de coses de les quals -encara que ens ho facin creure- no en depèn la nostra felicitat. I si a algú li interessa escoltar la intervenció d'en Marc Castellnou, aquí apunto l'enllaç: www.ccma.cat/tv3 /alacarta/els-matins /els-in cendis-dausralia-com-indicadors-del-canvi-climatic.