Ja fa més de 25 anys que l'Ajuntament de Roses va prendre la decisió «provisional» d'ubicar l'Arxiu Municipal en un petit local de lloguer al carrer de la Mainada. Aquest espai menut es va adaptar per a poder acollir aquesta noble funció, malgrat les limitacions pel seu tamany i ubicació geogràfica, però aquella provisionalitat es va eternitzar i avui l'arxiu segueix al mateix lloc.

Gràcies a l'entrega del personal, ha fet sempre la seva funció, però cada any es feien més evidents les limitacions del local. Ben aviat es va haver de llogar un segon local, també el carrer de la mainada, i darrere seu en vindrien dos més, a la plaça de l'Àngel. Quatre locals per a un sol arxiu.

Per sort, però, l'any 2018 es va començar a veure la llum al final del túnel. L'Ajuntament va adquirir un immoble a primera línia de mar, amb les dimensions adequades i amb un important valor patrimonial: la casa Rahola Berga. La seva compra va generar una certa polèmica pel seu cost, però és una gran inversió en protecció del patrimoni local i per a guanyar un espai idoni pel nou arxiu.

Ara, toca acabar la feina: pensar com hem d'adaptar la casa Rahola Berga a la nova funció, mantenint el seu valor històric i assegurant que podrem tenir un arxiu pioner, per a molts anys i amb tots els serveis necessaris.